marlies
even naar De Koog fietsen

Een dagje Texel

en ontmoeting met de ´Fokker Four´

21 juli 2009

tma
onder de Amsterdam TMA
1200 voet of lager
para
bedrijvigheid alom op Texel

naar de plaatjes


Vorige week maandag en dinsdag fietsen, en niet zo´n beetje ook, deze week gaan we vliegen. Naar Texel, ook al omdat ik er dit jaar nog niet geweest was, en ik wil de Nederlandse groene velden toch minstens eenmaal per jaar een keertje ´doen´. Ik moet er nog drie doen, Teuge, Budel en Midden Zeeland. Ga ik halen dit jaar.
Goed, naar EHTX dus. We waren er helemaal klaar voor, 's morgens om een uur of tien op de club. Het was formidabel weer, niet te warm, lekker. We hadden de Q tot 19.00 uur, zodat we er een echte dag van konden maken. Vliegen, en dan VFR vliegen blijft echter in hoge mate weers afhankelijk, en dat liet de TAF ( Terminal Aerodrome Forecasts ) ons goed merken. Er stond heel duidelijk dat het vanaf 17.00 uur in Rotterdam zou gaan spoken, dus.... eerder terugvliegen dan we wilden. Voor alle zekerheid hadden we een paar spulletjes meegenomen, voor het geval het slechte weer veel eerder zou aanvangen en we niet naar Rotterdam zouden kunnen terugvliegen. Beter mee verlegen dan om verlegen, nietwaar.
Goed, via een Hotel departure waren we na een start van RW 24 in een mum bij Whiskey, waarna we koersje noord gingen vliegen om de kustlijn op te pakken. Alles netjes op 1100 voet, zoals het tegenwoordig regel is. Het is niet saai, maar spectaculair is het ook niet. De Q bromde lekker voort, en Marlies zat soms lekker te soezen, waarom ook niet. Mijn headset is behoorlijk versleten en de oorschelpen sluiten het motor geluid niet meer zo goed buiten, een boel herrie dus. Ik heb wel al een paar setjes nieuwe schelpen besteld in de US, hoop ze snel te krijgen en te zien of dat wat uitmaakt. Anders wordt het een nieuwe headset, een Bose of de Lightspeed Zulu, die qua demping nog beter schijnt te zijn dan de Bose. Even afwachten.
Bij Egmond aan Zee draaide ik de Q richting Den Oever, precies onderlangs de CTR van Den Helder. Vanaf Den Oever de corridor volgend was het snel gebeurd en konden we mooi op lefthand downwind voor RW 22 invoegen. De landing was zo zacht als een eitje, en ik ontving daar dan ook de complimenten van de co-pilote ....
Op de Toren betaalden we snel de landingsfee ( 13,50 € ) die in vergelijking met de andere velden nog redelijk laag is, maar altijd nog drie keer zo hoog als het gemiddelde veld ( en dat zijn soms grote ) in Duitsland.
Snel aan de koffie want daar waren we wel aan toe. Met een appelpunt natuurlijk... en met slagroom ! Heerlijk.
Dan moest er ook nog iets verbrand worden, en daarvoor namen we de fiets om een eindje te gaan karren. De Koog was ons doel, niet te ver, maar een lekker stukje langs de duinen. Bij de Koog ging het naar het strand voor een uurtje lopen. Je begrijpt we waren aan een soort triatlon bezig. Die appeltaart was allang zoekgefietst, we gaan weer punten opbouwen voor een volgende lekkernij. Ondertussen was de hemel alweer aardig donker geworden en voelden we kleine spetterjes. Het kon nooit veel zijn voorspelde ik, maar het werd toch steeds ietsje heviger. Nou ja we hadden een verschoning bij, dus een buitje konden we wel hebben.
Na een half uurtje terugfietsen, nog even een lekker bakkie doen op het terras van het vliegveld restaurant. Onder de parasol bleef het in ieder geval droog.
Bij toeval belde Jos me nog op, en zo kon ik via hem de actuele weersverwachting krijgen. 17.00 uur was nog steeds ons doel om terug te zijn.
Terug op de Toren nog even naar het weer kijken, precies zoals Jos zei geen bijzonderheden, het zou goed gaan. En verder de fee voor de fietsen betalen. Ook dat was veranderd, vorig jaar konden ze nog gratis bereden worden, deze keer kostte het een tientje. Natuurlijk voor niets gaat de zon op, en die doet het zelfs niet altijd.
Om kwart over drie waren we weer airborn, om deze keer na de corridor in een recht lijn vanaf Den Oever naar het zuiden te vliegen. Dan kom je vanzelf bij de Vinkeveense plassen terecht, en vandaar is het naar Mike nog maar een klein stukkie. Alles verliep stilletjes. Ik had van headset gewisseld met Marlies, en die vond het verre van stil ! Ja dat is de manier om budget voor een nieuwe headset goedgekeurd te krijgen, nietwaar !
Bij Bodegraven nam ik afscheid van Amsterdam Information , en was ik weer bij Rotterdam Tower, voor een Mike arrival RW 06 met 1007 als barometerstand.
Vlak bij mike zat ik een beetje over Gouda heen te turen, totdat ik plots vier vliegtuigen in formatie op me af zag komen. Zo links in de flank, zelfde hoogte. Ik maakte Marlies erop attend en gelukkig maakte de hele formatie een strakke bocht naar rechts, maar er was nog een vijfde kist, en die kwam niet al te ver van me vandaan schuin onder me langs, waw. Ondertussen had ik nog de mogelijkheid om mijn fotocamera in stelling te brengen en de formatie schuin achter me vast te leggen. Thuis gekomen bleek dat deze formatie van Fokker S11 vliegtuigen een tourtje door het land maakten tgv het 90-jarig jubileum van Fokker. Lees hieronder een persbericht.
HAARLEM - Het negentigjarig jubileum van de Fokkerfabrieken werd dinsdag (21 juli) gevierd met een herdenkingsvlucht door vijf Fokker S.11’s. De eenmotorige trainingsvliegtuigen vlogen over de Fokker-vestigingsplaatsen Hoogeveen, Helmond, Woensdrecht, Papendrecht, Nieuw-Vennep en Schiphol. Ook vlogen de toestellen een ‘rondje om de kerk’ boven Haarlem, net als Anthony Fokker zelf in 1911 met zijn ‘Spin’. De toestellen, eigendom van de Stichting Fokker Four, waren dinsdagochtend vertrokken vanaf Luchtvaart-Themapark Aviodrome op Lelystad Airport.
Mooi, dat gaf een leuke opwinding. Bij het veld ging alles volgens de procedure. Op lefthand downwind voor RW 06 kreeg ik een 360 over right. Waarom weet ik echt niet, want alleen de SVN ging voor me weg, misschien had die haast ? Maar goed zakken naar 500 voet en een lekker kort circuitje gedraaid. Met de wind van alle kanten variable was het nog even werken en kon ik de landing op Texel niet verslaan. Okee, gewoon goed is ook goed, nietwaar. Half vijf terug op de club en het is nog droog !
Op dit kaartje van de situatie tussen 16.00 en 1700 uur, is mooi te zien dat we precies op tijd terug waren
We waren toe aan een biertje, en uiteindelijk hebben we ons door Casper culinair laten verwennen. Een visje voor Marlies en een Hamburger Extra Ordinair voor mij. Dat was dus niet zomaar een Hamburger, het was een heel speciale, en ik heb de rest van de avond geen honger meer gehad... Prima Casper.
Ondertussen was de hemel echt zwart geworden, en de ene Metar (Meteorological Aerodrome Report) na de andere werd uitgegeven. Blij dat we eerder teruggevlogen zijn, regen en onweer is zo mooi, als je binnen zit... !


fokkerfour_2
Fokker Four met de vijfde aan de linker kant
Deze foto is gemaakt door Rens van Broekhuijsen

ehtx
circuit op Texel

trip noord
deel van de trip

ctr
route in de Rotterdam CTR


Home page