ries en frank
Richard nestelt zich in de P2002JF

Tecnam betaalbaar en snel

Samen met Richard
VLA vliegen

12 januari 2009

tecnam
net een maatje kleiner dan de Robin

Vandaag nog net vliegbaar weer. Einde van de vorst periode. Warme lucht gaat de strijd aan met koude lucht, dus ... turbulentie. De TAF gaf wind nog net binnen de limieten van de club, mooi we hadden immers een afspraak gemaakt op vliegveld Hilversum, bij BenAir om in de Tecnam P2002JF te vliegen. Alles was geregeld, vliegtuig, instructeur en tijd.
Om 10 uur op de club was het eerst tijd voor een lekker bakkie koffie. We zouden met de Mike naar EHHV vliegen, maar die stond achterin de hangaar. De SVT stond er beter voor en had nog genoeg brandstof aan boord, dus de keuze was snel gemaakt, we nemen de diesel.
Veel voorbereiding vereist een vlucht naar Hilversum niet, dus we hadden nog even tijd om ons uit te rekken en nog en bakkie te doen. De wind maakte het guur buiten, dus wachtten we lang met het naar buiten halen van de SVT.
Na controle bleek dat we er toch beter nog een litertje olie bij konden gooien wat we dan ook deden. Verder was alles in orde en konden we de motor starten net even over elf. Het vliegplan stond voor kwart over elf en dat werd de tijd dat we omhoog gingen, vanaf baan 24. Bij de run up vonden we het beter om de Mike departure te veranderen in Zoetermeer, dat maakt het een stuk korter nietwaar. Het kon allemaal van de toren.
trip
de heenreis naar EHHV

kaartje

Goed en wel los werd het best wel turbulent, en Richard maakte een veilige rechterbocht naar Zoetermeer, klimmend naar 1200 voet.
Met de wind in de kont, maakten we al snel een grondsnelheid van 135 kts. Dat betekende dat we in een ommezien boven EHHV aankwamen. Nu de Soesterberg CTR niet meer actief is, konden we mooi overhead het veld en daarna zakken naar circuit hoogte van 700 voet in een vloeiende rechterbocht om aan te sluiten op een lefthand downwind voor rw 18. Ondanks de opsodemieters die we kregen ging dit allemaal heel netjes, en Richard zijn landing was perfect. Kwart voor twaalf op Hilversum.
Onze instructeur, Rene Varekamp stond ons in het clubgebouw van BenAir al op te wachten. Ook de chef instructeur was daarbij. Al snel was het een geanimeerd gesprek over onze reden etc.
Na een beknopte uitleg van de Tecnam gingen we snel naar het toestel, een van de vier die de school heeft. We mochten de nieuwste de PH-VHD meenemen. Die was nog warm want had al een vluchtje gemaakt. Bij de check bleek dat de koelvloeistof helemaal niet meer te zien was in het reservoir. Bijvullen dus, wat snel door de onderhoudsdienst werd gedaan.
Okee nu het echte werk. Het instappen gaat redelijk, ietsje krapper dan de Robin, en je moet echt goed oppassen niet op het enige stukje plastic te gaan staan dat de vleugelwortel bedekt, even opletten dus.
P2002FJ
de Tecnam heeft een sportieve lijn

Binnen is het redelijk ruim, en dat wordt beter als de kap dicht is. Het is dezelfde glijconstructie van de canopy als bij de Robin, er zitten binnen alleen drie sluitingen op. De canopy schuift naar achteren open.
Het dashboard zit helemaal vol met metertjes en klokjes, even uitzoeken dus wat het allemaal is. Veel is er voor de Rotax motor van 100 pk. Water gekoeld en met een vertragingskast van 2,428. De motor draait dus maximaal 5500 toertjes terwijl de propeller dan 2200 keer rond gaat in een minuut.
De checklist wordt netjes afgewerkt en vertoont veel overeenkomst met onze Robin checklist, maar is net iets anders, even wennen dus.
Okee motor starten, die draait meteen na eerst een boel herrie gemaakt te hebben. Dat is normaal bij de Tecnam. De handrem is een knopje en een handle. Bij de voeten is niets te halen om te remmen. Opletten dus. We gaan rijden, knopje om en handle bedienen. Het valt reuze mee. We taxien naar de kop van baan 18, altijd weer een puzzle voor de niet regelmatige bezoekers van Hilversum. De run up check gaat vlot en alles is in orde. Rene heeft vooraf gewaarschuwd voor het venijnige karakter van de Tecnam bij de roll, namelijk de onhebbelijkheid om naar links weg te schieten als je niet genoeg rechts voeten geeft. De Tecnam rolt kaarsrecht over de baan, en is heel snel los en airborn. Zo dat viel alvast erg mee. Klimmen gaat echt goed. Met 70 kts gaat het met bijna 1000 ft /min omhoog. Het vliegen gaat ook als een mirakel. Hij luistert heel snel naar de input, vergelijkbaar met de Robin. Moet ook subtiel gevlogen worden, anders wordt het erg onrustig. We doen wat oefeningen en spelen wat met de snelheid en toerentallen. Het draait allemaal erg mooi. De stall is goed in bedwang te houden met de voeten, hoewel Rene gewaarschuwd had voor een venijnig wegvallen als je dat zou toelaten. We zitten inmiddels bij Soesterberg rond te vliegen, en profiteren van het feit dat de CTR is opgeheven. Alleen de ATZ is nog actief tot 3000 voet. Steile bochten zijn een eitje met deze kist. Wat ik een beetje lastig vond is het instrumentarium dat over het hele panel verspreid zit. Je hebt wel wat tijd nodig om automatisch naar de goede spot te kijken als je herseneen daarom vragen. Verder is de bediening van de electrische flaps even goed wennen. Je moet de schakelaar namelijk net zolang vasthouden tot de 15 of 40 graden bereikt is. Als je de schakelaar loslaat stopt ook de servomotor. Je moet je handelingen dus goed coordineren anders wordt het een zooitje. De trim is ook electrisch en alleen te bedienen vanaf de stick ook even wennen dus.
Verder met een paar Touch en Go's. Het circuit vliegen vereist enige oefening om de hoogte en de snelheid op de juiste waardes te krijgen en te houden. Daar moet je even een paar keer mee spelen, zodat je weet welke toerentallen bij welke snelheden horen. Je zit snel met een te hoge snelheid zeker voor de flaps die je niet boven de 65 kts mag gebruiken. Het landen is fantastisch. Hij laat zich heel mooi op het gras zetten, zonder hupjes en kaarsrecht, doorstarten is weer even zoeken naar de cvv , de flaps - vasthouden ! - gas - vasthouden- met de voeten rechtblijven. Pf dat is even druk werken. Nog een keertje, gaat alweer wat beter, maar dan trekt Rene het gas dicht op 400 voet. De wet van behoud van ellende. Heb je het net onder controle, dan weer een 'motor storing'. Gelukkig liggen er veel mooie veldjes schuin voor ons, en ik houd de snelheid netjes op 67 kts, full flaps en cvv. Okee, doorstarten maar. Nog een circuitje voor een full stop. Het gaat heel netjes, en na de greaser landing gaan we weer terug, Richard is nu aan de beurt. Ik ga even lekker nagenieten met een bakkie koffie.
Als Richard terugkomt, zie ik al dat ook hij een super ervaring gehad heeft. Ook bij hem bleef de Tecnam kaarsrecht op de baan. En de oefeningen en landingen waren ook allemaal okee.
Bij de debriefing vertelt Rene dat hij verbaasd was dat wij meteen met de eerste keer de Tecnam zo recht op de baan hielden. Nou mooi toch ? Hij weet niet dat wij mischien wel een net zo lastige kist hebben, de SVQ , die ook de vrije loop neemt als je hem niet meteen in het gareel houdt met je voeten.
We nemen met een goed gevoel afscheid na betaling ieder van 147 euro's. nou dat valt toch mee nietwaar.
We stappen weer in onze Robin diesel. Ik vlieg terug via Mike. Met een aardig tegenwindje halen we 65 kts groundspeed. Dus we zijn even onderweg, maar Richard heeft nog een verrassing voor me. Bij Gouda vraagt hij een straight in voor rw 24, en hij krijgt hem. Dus in een rechte lijn naar de baan met melding over de Rotte Meren en boven de VOR. Het is gusting op 1200 voet en de wind komt uit 190 met 16 gust 21. Een leuk crosswindje dus. Leuk om weer eens te doen na al die windstille weken. De landing gaat mooi en we komen netjes en zacht op de 24 volgens de crosswind landing pricipes, en met één standje flaps.
Het was weer een hele leuke dag. We gaan ook nog eens naar Lelystad om de Aero AT3 te vliegen. We moeten toch vergelijken om een goed oordeel te kunnen hebben, nietwaar. Wordt vervolgd dus.
ik heb ook nog een simpel videootje gemaakt. Kijk maar.Home page