samen op pad
op naar de bruiloft, samen met Marlies en Wilna.

Bruiloft in Slowakije

een week genieten
en...een mooi feest

6 - 14 aug 2012

low clouds
low clouds en de bergen komen nog...Ik heb het niet breed.

Bekijk hier de video deel 1 van de trip


Een half jaar geleden kregen we van neef Jeroen te horen dat hij ging trouwen. Zo dat is wat, maar het is niet zo maar wat, hij trouwt met Katarina, een Slowaakse schone. En nog mooier de happening vindt plaats in Slowakije, in Banska Bystrica.
Het was voor Marlies en mij niet zo moeilijk om spontaan te zeggen dat wij ook zouden komen, en wel zelf vliegend. Wilna, de zus van Jeroen zou met ons meevliegen, en in het verslag van 12 juli kun je lezen dat de test om mee te vliegen perfect geslaagd was.
Voor deze trip had ik de PH-VSY een piper met automaat, gereserveerd. En naarmate de datum van vertrek, 6 augustus, dichterbij kwam, nam de activiteit van voorbereiding toe. Checken of er nog genoeg uren op de teller staan van de VSY op de dag van vertrek, en dan komt de hulp van Jannie altijd goed van pas en organiseert zij dat er inderdaad nog voldoende uren op staan om de vlucht te kunnen voltooien.
De heenweg had ik over Siegerland, Vilshofen, Voslau naar Sliac gepland, waarbij we in Vilshofen zouden overnachten. Dat hadden we al vaker daar gedaan en het leek ons het beste om dat weer maar te doen. De terugweg zou vanaf Sliac over Vöslau, Salzburg, Friedrichshafen en Trier naar Rotterdam gaan. Voor iedere leg had ik een navigatie plan gemaakt, zodat ik tijdens de tocht zo weinig mogelijk werk aan voorbereiding hoefde te doen. Alleen de wind inbrengen en daarmede de exacte koers en tijd berekenen.


tripplan
dit was het tripplan....

actual
en dit is het geworden. Rood heen en groen terug.
Maar hoe dichter bij het vertrek, hoe spannender de weerkaarten worden. Het weer was nu niet bepaald stabiel in de afgelopen periode en ik ben niet dol op onweer. Maar toen we maandagochtend op de club arriveerden waren de weersvoorspellingen redelijk goed. We moesten ervoor zorgen om zo vroeg mogelijk te vertrekken, om zodoende de voorspelde onweders later in de middag te ontwijken. En nog een reden voor Rotterdam, want daar naderde vanaf de Noordzee een trog met wat slechter vliegweer, en dat wilden we voor blijven.

siegerland
Tanken op Siegerland

puzzelen
samen puzzelen op 4000 voet
Maandag 6 augustus
Daarom om 09.00 uur op de club voor de laatste voorbereidingen. Het vliegplan had ik de dag ervoor al gefiled, en in Duitsland had ik verder geen vliegplan meer nodig, dus dat was klaar. Weight & Balance was berekend, we zaten met drie POB en volle tanks met nog een kilo of 20 bagage ruim binnen de envelop van het vliegtuig. Olie gechecked en twee liter meegenomen voor onderweg. Touwen om het vliegtuig vast te zetten, koffertje met papieren, gps, tcas, en wat al nog meer, het was er. Zelfs een splinternieuwe Galaxy S3 telefoon was er. Ik had mezelf wijsgemaakt dat zo'n ding wel handig zou zijn om het weer, TAF's en METAR's op te vragen. En daarom had ik mijn prehistorische telefoon vervangen door dit ultra moderne aparaat.
En zo waren we precies volgens schema om 10.30 airborn. Op naar Siegerland. De Route liep via Nijmegen en Groesbeek naar Dinslaken en daarna koersje 150 naar Siegerland. ruim anderhalf uur vliegen en je staat op het mooie veld van EDGS. De kop was eraf en we genoten na het tanken van ons eerste bakkie koffie met een lichte lunch. Het weer was prima. Met goede moed begonnen we om 14.00 uur aan het tweede been, dat wat langer zou zijn, namelijk 2,5 uur. De verrassing was groot toen ik bij de run up mijn naam in mijn headset hoorde, niet van mijn eigen passagiers maar van vriend Hans van Geffen. Wat doet die hier nu. En even later ook van Jos Peters. Die twee waren aan het trainen in Duitsland voor hun instructeurs brevet, en waren toevallig op dezelfde tijd als ik op Siegerland. Leuk man.

wolken
De wolken dreigen ons in te sluiten, even bij de les blijven.

krapaan
hier de van de gps ingeplotte track. De vlieghoogte in het cirkeltje is dan 3978 voet.
De mast daar in de buurt is 3720 voet.... krapjes.
vilshofen
De baan van vilshofen ligt daar aan de overkant van de Donau
Dit tweede been liep via twee VOR's , Fulda en Roding. Wat eerst meezat, het weer, begon nu wat minder te worden. De scattered bewolking kwam aardig naar beneden en ik had geen mogelijkheid om 'on top' te gaan vliegen. Was daardoor inspannend vliegen, temeer omdat ook het landschap steeds hoger werd en zodoende mijn marge steeds kleiner. Maar goed we konden de situatie de baas blijven zonder te moeten terugkeren of uitwijken, welke opties wel steeds bij me opkwamen. Zakken naar 3900 voet terwijl in de omgeving masten staan van 3720 en 3756 voet is niet aangenaam en is heel inspannend. Na passage van deze flinke heuvelrug werd het langzaam beter en konden we wat relaxen. Het uurtje verder vliegen naar Vilshofen is dan weer heel erg gemakkelijk.
Vilshofen is een stadje dat aan de Donau ligt vlak bij Passau de grensplaats met Oostenrijk. De landingsbaan van Vilshofen ligt parallel aan de Donau en het aanvliegen is wonderschoon. De passagiers konden dan ook met volle teugen genieten want het circuit is erg ruim, tijd genoeg. Om kwart over vier stonden we weer aan de grond.
Binnen een half uur hadden we een hotelletje gevonden, maar we moesten nog even wachten totdat de hotelbaas ons kwam halen. Het zou lopend gekund hebben, ware het niet dat het ineens begon te plenzen van de regen. We verkozen daarom maar even van onze wijn te genieten in het gezellige restaurant op de Flugplatz. We waren echt voor de bui binnen, en er zat ook onweer bij. Fijn is het dan om binnen te zitten.
Opfrissen, beetje stadje kijken, restaurantje zoeken wat moeilijk was omdat op maandag vele gesloten zijn, maar toch lekker kunnen eten, slapen en uitgerust weer op.
bruidspaar
Jeroen en Katarina, zij zijn de oorzaak van deze tocht, ze gaan trouwen !


Dinsdag 7 augustus
De dag begon met een prima ontbijt en nadat we afgerekend hadden bracht onze hotelbaas ons weer naar het veld. Even afrekenen op de toren, naar het laatste weerbericht kijken, alle Gafor areas in Oostenrijk gaven Open aan dus vol goede moed onderweg. !
Even voor tienen hingen we precies volgens schema, ja ik had er de wind onder anders wordt het een puinhoop, nietwaar.
Maar nadat we Passau waren gepasseerd moesten we onze koers toch wat zuidelijker verleggen want die vervelende scattered lage wolken dwongen ons steeds om slingerdeslang te vliegen. Niet leuk en het werd allengs erger. Erger nog dan gister. Het was afzien tussen Passau en Linz. Lage wolken hoge heuvels het kon niet op. Ik zocht naarstig naar een groot genoeg gat in de wolken om te klimmen, en uiteindelijk vond ik er een en kon naar 5500 voet klimmen. Ja dan is het leed geleden en vlieg je als een vorst over Oostenrijk. Koersje weer oppakken, net een puntje van de Linz area meegepakt, en recht naar Vöslau. Dit was achteraf gezien het laatste moeilijke deel, want de bewolking loste gaande weg op en de nadering naar Vöslau had ik zeer goed bestudeerd. Het liep allemaal prima, en om even over elf stonden we weer bij de pomp op Vöslau. Hier was het warm, ik had een natte rug. Het vakantiegevoel was er en ging niet meer weg.
Vöslau, al een aantal keren meer aangedaan, dus de weg naar de pomp en restaurant was bekend. Even lekker ontspannen en heerlijk lunchen, wat fijn !


scattered
Dit heet dan scattered bewolking, maar het is wel erg dicht. Hoe kom ik er doorheen

ook krapaan
Nog een gps plot. In het cirkeltje vliegen we 3320 voet, het landschap is 2936,
dan maar liever on top of the clouds gaan vliegen

on top
Zo komen we er toch doorheen en gaan ons veilig on top nestelen op 5500 voet.
Maar we hadden de familie beloofd om 15.00 uur in Sliac te zijn, dus moesten we weer weg en om half twee waren we weer in de lucht. Ik had op de toren al overlegd wat de uitgaande route moest zijn, dus met nul problemen op weg naar Slowakije. geheel volgens plan en met de alleraardigste medewerking van de luchtverkeersleiding kwamen we in de CTR van Sliac aan. Sliac, LZSL, is een oude militaire vliegbasis, en eigenlijk is het dat nog steeds, alleen mogen er nu ook civiele vliegtuigen landen.
Geen verrassing dus dat de controler tegen ons zegt dat we mogen landen na een formatie Migs. De Migs zitten op long final, wij zitten op base.... en maar kijken en niets zien. Totdat de Toren vraagt of we de Migs in sight hebben: 'negative' , "Now over the threshould", oh ja nu zie ik ze ook , de kleine stippen steken nu goed af tegen het lichte betonbaan. We kunnen met een gerust hart naar final draaien, het uitzicht is geweldig, de grote landingsbaan, de kleine dorpjes mooi in het felle zonlicht. "Cleared to land RW 36" Prachtig. Om vijf voor drie staan we op de baan die we alleen via Charlie mogen verlaten, naar het platform waar de marshaller ons staat op te wachten. We worden naast een dakota geparkeerd, andere vliegtuigen zijn er nu niet. Vijf man staan rond de kist, allemaal met een taak. De koffers worden op de lorry geladen, Wilna mag met de lorry (driver) mee, hij wordt er verlegen van. Wij lopen de 100 meter wel naar de terminal. Alles wijst erop dat ze hier nog niet veel ervaring hebben met de civiele luchtvaart.
Jeroen de aanstaande bruidegom, staat ons buiten de poort op te wachten en brengt ons met zijn audi naar het hotel, een fantastische week gaat beginnen.


verkenning
een eerste verkenning in B. Bystrica, naar restaurant Barbakan

lift
met de lift naar boven en te voet weer naar beneden.
Appeltje eitje, maar niet voor iedereen.
Woensdag tm zondag
ski
het is ook nog eens een mooi skigebied


En de week was fantastisch. Een prachtige plaats, Banska Byrsica, met volop wandelmogelijkheden in de omringende bergen en bossen. Een mooi winkelcentrum, een idylisch plein met talloze terassen en kroegjes. We hebben een kroegje gespot waar het bier 33 cent kostte, de cola was duurder. We zijn met een skilift naar boven gegaan en de afdaling te voet. Goeie training voor de knieën en bovenbeen spieren. We hebben een bezoek gebracht aan een kasteel dat momenteel wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt als hotel en conferentie centrum. Een zeer indrukwekkend project met een budget van 12 miljoen euro. Helaas zal het wel wat meer worden...

bruid
hier een van de vele trouwfoto's, het bruidspaar met de familie van de bruid.

zondag 12 augustus
En natuurlijk we hebben op zaterdag de bruiloft gehad, een giga happening, gelukkig in ons hotel zodat we 's nachts niet de deur uit hoefden om het bed op te zoeken. Het was een ware conditieslag die tot 05.00 uur duurde. De andere dag gevolgd door een brunch 0m 11.00 uur. Weer eten en drinken etc. Helaas was dat wel de afsluiting van de feestweek, want maandag ochtend weer terug vliegen. Ik besloot de voorgenomen route via Friedrichshafen niet te nemen, vanwege de kans op onweer en slecht weer, volgens de diverse TAF's. Daarom een alternatief uitgewerkt via Erfurt. Er ligt net en westen een veld Eisenach, waar we weleens overnacht hebben. We gaan er nu weer heen. Het eerste stuk neem ik dezelfde route die we gekomen zijn, namelijk via Vöslau en Vilshofen. We vliegen dezelfde dag dan nog door naar Eisenach om te overvnachten. Goed plan. In een paar uur zijn alle sheets ingevuld en kan de reis beginnen.

sliac
een laatste blik op Sliac, LZSL.


Maandag 13 augustus
Maandagochtend is het mooi weer in tegenstelling tot de twee voorgaande dagen. Uitgerekend op de trouwdag was het koud en regenachtig, en zondag was het niet veel beter. Maar nu is het weer mooi. Een taxie brengt ons snel naar de luchthaven. Alles moet door de scanner, een heel gedoe, maar we worden zeer vriendelijk behandeld. Nadat ik de kosten van landing, stalling etc betaald heb ruim 200 euro, worden we tot aan het vliegtuig begeleid door een alleraardigste dame. Na de nodige checks en een litertje olie bijvullen, krijgen we toestemming te starten. Ik vraag ook of ik nog een rondje over de stad mag vliegen ter afscheid. Dat mag natuurlijk.
We hangen om precies 10.30 en zetten koerse noord, runwaytrack voor de stad. Na twee minuten hang je boven de stad en kunnen we nog wat plaatjes schieten van de voor ons herkenbare plaatsen. Daarna gaan we rechtstreeks naar het afmeld punt Hronska Breznica en klimmem en passant naar 4500 voet. Het vliegveld glijdt onder ons weg en we zijn nu echt op weg naar huis. Zo in de ochtend is er nog geen turbulentie en de kist ligt dan ook zo stil als een huis. Na anderhalf uur landen we weer in Vöslau, en gaan meteen tanken. Sliac had geen Avgas voor ons, daar had ik rekening mee gehouden want het staat gewoon in de Bottlang. Nu dus weer helemaal vol gooien. 104 liter gaat erbij, dat is dan voor drie uur vliegen. De VSY gebruikt dus 35 liter per uur, in het boekje staat 10 US Gallon.

Na de lunch vertrekken we weer uit Vöslau, kwart voor twee. Klimmen, klimmen, klimmen, over de heuvels en dan naar Vilshofen waar we om 10 over drie aankomen. Even wat drinken en dan meteen weer door naar Eisenach Kindel. Het is bijna twee uur vliegen, we komen tegen half zeven aan. Hotelletje zoeken, en meteen gevonden in het centrum. Met de taxi erheen en we kunnen aan de wijn, Muller Thurgau.
We hebben een fantastisch diner en rollen voldaan in ons mandje, wat zeg ik mandje, we hebben een waterbed ! Wel eens leuk om in te slapen, maar ik ga er geen aanschaffen.
hotel
ons hotel in Eisenach, 50 treden omhoog, net zoals Goethe vroeger al gedaan heeft.


Dinsdag 14 augustus
De volgende dag hebben we een heerlijk ontbijt, jammer dat ik nog niet zoveel honger heb vanwege het uitgebreide diner gister. Maar goed het gebakken eitje met tomaat ui en worstjes gaat er toch goed in. De taxie brengt ons terug naar het veld. We hadden al getankt nu nog even afrekenen en daar gaan we weer. Onze volgende stop is Arnsberg Menden. Ook een veld waar we al meerdere keren geweest zijn, zelfs overnacht hebben. We gaan even langs de oude baas, om goede dag te zeggen.
Het is een uurtje vliegen. een makkie, want het is ideaal vliegweer. We komen er om kwart over elf aan, het is er erg stil. Als we verder gaan blijkt het restaurant gesloten, een slecht teken. Op de toren maken we een praatje en zo horen we dat de oude baas Herr Escher, helaas is overleden, 83 of daaromtrent. Triest hij heeft gewerkt tot aan zijn dood. De nieuwe uitbater gooit het restaurant pas om 18.00 uur open, zeer tegen de wil van het luchthaven personeel. Als dat maar goed gaat.
Hier is dus niets te drinken, daarom gaan we snel verder nadat we ons vliegplan voor nederland gefiled hadden. We gaan weer over Dinslaken en zo naar Venray en uiteindelijk Seppe waar we mijn nichtje, Wilna, gaan droppen.


weer terug
We gaan weer terug. Inladen op Sliac.
weer terug

ehrd appr
bij terugkomst nog een 360 over right boven Papa
Om 12.00 uur hangen we weer en de reis verloopt erg voorspoedig. Net voor de grens roepen we DutchMill op en vertellen onze intenties. De Peel, Volkel en Eindhoven crossen op 2500 voet. Dat mag allemaal als we maar Volkel Tower en Eindhoven Tower oproepen. Dat doen we natuurlijk en alles verloopt soepeltjes. Na Eindhoven crossen we ook nog even door de Gilze CTR en zo komen we zuid van Seppe uit, mooi om in het circuit aant te sluiten voor RW25. We zijn er om half twee en nu willen we wel koffie met gebak natuurlijk. Het smaakt voortreffelijk.
We nemen afscheid van Wilna en gaan linea recta via Oud Beijerland naar Rotterdam, waar we de VSY om 15.00 uur weer op zijn plaats zetten. Een lange tocht is ten einde. We hebben er een prima gevoel aan overgehouden, het was de moeite en de kosten meer dan waard. En we hebben er weer 16 uur bij !

Home page