samos
Samos

SAMOS

Een belevenis

5 - 9 sept 2008

hzl
De PH-HZL
kerk
het mooie kerkje

naar de plaatjes
Nu niet meteen denken dat ik zelf even 1400 mijlen gevlogen heb om in Samos een bruiloft bij te wonen. Nee, dat is ietsje teveel van het goede. Voor deze klus hadden we Transavia ingehuurd. Drie uur vliegen heen en bijna vier terug.
Een mooie reis en een prachtig reisdoel. De reden zoniet nog mooier, een bruiloft. Een neef beloofde eeuwige trouw aan een Griekse schone, en wij mochten die gebeurtenis meevieren. Fantastisch.!
Qua vliegen ook geweldig. Het eiland Samos is zeer geaccidenteerd en eigenlijk is er maar één vlak stuk, en daar ligt dan ook de runway, 09-27.
En als je denkt dat je de enige bent die daarheen vliegt, dan heb je het mis, want er gingen 4 Transavia's achter elkaar naar dit schitterende eiland. Vier maal 737-800 levert toch zo'n 700 man af.
De nadering is bijna altijd voor Runway 09, dat wil zeggen naar zee toe. Het circuit in een kommetje is spectaculair en, naar ik aanneem voor de bemanning een feest. Er is niet veel ruimte tussen de heuvels, en het ground proximity alarm zal zich tijdens de approach best laten horen. De heuvels schieten dichtbij onder de vleugels door en meestal is het er ook wel turbulent vanwege de opwarming door de zon en de altijd straffe noordelijke wind. Op een knoop of 15 tot 20 crosswind moet je wel rekenen. Al met al een fantastische situatie om mee te maken. Ik heb er een videootje van gemaakt, kijk maar.

In werkelijkheid is het veel mooier omdat je wat meer referentie punten hebt dan in de video. Ik heb deze genomen vanaf de tweede rij aan de linkerkant, terwijl het circuit rechtsom gevlogen wordt. Aan mijn kant is de vleugel dus vaak hoog. Een veel betere positie voor de video was aan de rechterkant geweest, maar helaas, volgende keer misschien.
Eenmaal geland, perfect uitgevoerd door de Transavia bemanning, waren we in no time in ons hotel / bungalow. De ligging hiervan ideaal, namelijk vlak bij de kop van runway 27, ik heb genoten.
Het verblijf is geweldig, iedere dag blauwe lucht en ruim dertig graden, nauwelijks afkoeling in de avond, hetgeen het avondleven een heerlijke bezigheid maakt.
De terugreis verliep ook perfect. Na een prachtige start vanaf rw 09, met een beetje turbulentie over het eiland gedraaid, geeft een heel mooi beeld van dit formidabele Griekse eiland.
Na ruim drie uur op 34000 voet werd er een schitterende landing op de polderbaan gemaakt, en was deze reis ook weer ten einde.
We hebben ongelooflijk genoten.

backtrack
na de landing even backtracken

platform
het knusse platform


righthand downwind

turn base
turn right base rw 09

final
final 09

touch down
touch down, juist achter de rood witte paal

geland
geland en vol in de remmen


Home