trip
het tripje in kaart

Midden Zeeland

even een bakkie doen

hellevoet
hellevoet langs het water

circuit
circuit bij Midden Zeeland, weggeblazen door de Noordenwind.. dat kan beter !Met het niet doorgaan van de geplande Waddentrip, wordt het hoog tijd weer eens de lucht in te gaan. Deze keer vergezeld door Marlies, want ook voor haar is het weer een hele poos geleden dat er gevlogen is.
We kozen voor een korte trip, en wel naar Midden Zeeland. Altijd leuk en in ieder geval een restaurant waar je wat kunt nuttigen. Hadden eigenlijk naar het oosten willen vliegen, maar daar was het niet echt vfr weer. ( visual flight rules )
Donderdag om 12 uur op de club, de Mike stond nog binnen, meteen maar even buiten gezet en geconstateerd dat hij helemaal leeg was, dus tanken. Het was gezellig op de club, moet wel want het was hier mooi vliegweer. Er stond evenwel een forse wind, maar voor Rotterdam niet moeilijk, uit 050, en voor baan 06 is dat bijna ideaal.
Ik had deze keer een departure over Oud Beijerland aangevraagd. De controler stond dit toe, en na de take off een rechterbocht direct naar Oud Beijerland op 1300 voet. Een klein beetje turbulent, maar niet lastig, ook niet voor mijn passagiere. Binnen no time kon ik me boven Oud Beijerland afmelden. Mijn plan was om zuid langs Hellevoetsluis te vliegen en dan door te steken naar MZ.
Bij Hellevoet zagen we de route die we vorige week gefietst hadden, ook leuk hoor. En van Aquarius, waar we een lekkere uitsmijter genuttigd hadden, heb ik een plaatje bijgevoegd.
Met de noordoosten wind in de rug, was de trip naar ons doel erg kort. Op MZ stond een behoorlijke crosswind, bijna loodrecht op baan 27, die in gebruik was, uit 350 met 20 knopen en uitschieters tot 25 knopen. Op downwind op 700 voet kon je de turbulentie al goed merken, en dat nam nog toe in de eindnadering. Deze omstandigheden deden me besluiten om met één standje flaps te landen en een wat hogere aanvliegsnelheid te handhaven. Dat was maar goed ook want op short final zat er nog een vervaarlijke downdraft op ons pad. Met een flinke opstuurhoek, die we vlak voor de landing eruit haalde met 'handen en voeten' zoals het hoort, kwamen we prachtig op het Zeeuwse gras. Zelfs mijn passagier wist dat dit de bedoeling was van een crosswindlanding, eerst het wiel in de wind op de grond, dan het andere hoofdwiel, en daarna het neuswiel. Mijn dag kon niet meer stuk.
Nadat we het pakketje dat ik had meegnomen van de club, bij Transal had afgegeven, en nadat we het bedrag van € 21,50 hadden betaald voor de landing, konden we op het terras, heerlijk uit de wind en in de zon genieten van een lekkere koffie, en een overheerlijke uitsmijter.
Nadat we de retourvracht, een doos met olie van Transal, ingeladen hadden, en onze checks gedaan hadden, konden we weer vertrekken. De start was nog even spannend, omdat de crosswind noodzaakte tot fors voeten en stick in de wind. Dat levert meer weerstand op dan normaal. Daarbij was de wind ook nog eens geruimd naar 010, zodat er überhaupt geen sprake meer was van headwind. Dat maakte dat de Mike de hele baan nodig had voor de take off. Je moet er vertrouwen in hebben, hij doet het echt wel hoor, maar 112 pk is niet zo gek veel bij 900 kg take off weight.
De route voerde ons nu in oostelijke richting over mijn geboorte dorp, Stampersgat. Even een paar plaatjes en hup verder naar Fijnaart voor een paar shots van de familie en dan via Strijen naar Romeo, onze arrival route. Ik wilde eigenlijk een rondje rond de Kuip maken, vanwege de bekerfinale, maar ik hoorde dat er een Romeo departure was, dus heb ik mijn verzoek maar niet ingediend. Gewoon volgens de standaard naar huis.
Op EHRD kregen we een cross over de threshold van 06 voor een lefthand downind rw 06, en zakken naar 1000 voet. Op downwind aangekomen, kregen we opdracht om een 360 over right te maken en te zakken naar 500 voet. Er waren inmiddels 4 vliegtuigen die alle wilden landen. Na de 360 waren we nummer twee op downwind en konden we meteen rw 06 op na een "late landing clearance".
Het was weer een leuke middag, en het biertje smaakte voortreffelijk op de club. ....

aquarius
Aquarius voor een stop tijdens een fietstocht

fijnaart
fijnaart,geboortegrond van Marlies

stampersgat
Stampersgat west

stampersgat centrum
stampersgat het centrum

stampersgat east
stampersgat east, mijn geboortegrond


Home page