lux tower
Luxemburg Tower

weer een drielanden trip

nu samen met Marlies
naar Luxembourg

19 maart 2009

ovhd eblg
we crossen Liege airfield op de terugweg

naar de plaatjes
Gisteren een leuke trip met Richard naar Mönchengladbach gemaakt, maar vandaag staat er weer een nieuw doel op het programma. Ik heb samen met Marlies het plan gemaakt om even op en neer naar Luxemburg te gaan. Ik wil dat wel eens zien, eeen groot veld met een baan van 4 km.
We moeten tot de middag wachten eer de lage bewolking een beetje opgelost is. Het zicht is matig, zeker om een goede foto te nemen. Ik had de Robin SVQ gereserveerd vanaf 13.00 uur, we waren vroeg op de club want we wilden eigenlijk wat eerder weg om niet in tijdnood te komen als het in Luxemburg een beetje tegen zou zitten.
Daarom besloot ik om op Rotterdam maar helemaal vol te tanken, ondanks dat de brandstof in Luxemburg aanzienlijk goedkoper is.
Zo kon het dus dat we al om half een aan boord gingen terwijl het vliegplan om half twee stond. Opstarten en taxie gingen als altijd, totdat de toren mij bij Lima vertelde dat de pomp de hele middag wegens onderhoud gesloten was. Of ik maar rechtsomkeer wilde maken naar de club. Shit hebben wij dat weer.
Ik had al uitgerekend en gezien dat de Robin marginaal genoeg brandstof aan boord had om Luxemburg en een eventuele uitwijk te halen, maar ik wist ook dat er sinds kort een nieuwe motor in de Q ligt, en hoeveel brandstof gebruikt die ? Kan best wel eens meer zijn dan volgens het boekje. Daarom besloot ik om bij de AMR, onze monteurs, maar even aan te kloppen voor wat extra fuel. Zij hadden nog wat in het vat zitten , en zo had ik toch nog wat extra fuel bij voor de broodnodige rust aan boord.
Uiteindelijk gingen we toch nog een kwartiertje eerder dan het plan de lucht in. De route via Zundert, Hasselt, Spa en Diekirch.
trip
dor het Belgische, alle actieve gebieden vermijdend.

francorchamps
over het race circuit van Franchorchamps
Met matig zicht over het Belgische, is het voor mij altijd weer moeilijk, en moet ik alle navigatie zeilen bijzetten. Daarbij was het nog aardig turbulent vanwege de thermiek die volop aanwezig was. Wat een verschil met gisteren!
Vanaf Hasselt naar Mike in zuid Limburg heb je weinig referentie punten en moet je je best doen om uit de CTR van Luik te blijven, dat is best even opletten. Daarna is het eenvoudiger door de koers overhead Spa te laten lopen en de VOR van Diekirch gebruiken. Je moet wel even opletten dat je niet te vroeg aan de klim begint want dan zit je alsnog in de TMA van Luik, dus even wachten tot je de snelweg van Luik naar Aken bereikt hebt. Overhead Spa moet je minimaal op 4000 voet zitten.
Goed dat lukte allemaal, en zo konden we ons opmaken voor de nadering van ELLX, Luxemburg. We werden netjes overgezet naar luxemburg Approach die ons over Bravo 1 en 2 leidde. Daarna in het circuit met de Tower voor een landing op de 06.
Het is wat als je vier kilometer baan voor je hebt liggen en je hebt maar een paar honderd meter nodig!
Gelukkig ligt de GA ( general aviation) area naast de kop van baan 06, zodat een eind taxiewerk ons gespaard bleef. We verheugden ons alweer op het tanken. Hoeveel zou een litertje avgas hier kosten?
We betaalden 1,73 € en ik kon er 140 liter ingooien. Op de club kreeg ik per liter 2,11 € terug. Jippie weer verdiend, nietwaar.
Maar nu moesten we nog de landingsfee betalen, wat zou dat worden.?
lux circuit
niet het moeilijkste circuit....

Het beloofde niet veel goeds, want we werden met een splinternieuwe Audi Quattro opgehaald, een verlengde versie nog wel. Wie gaat dat betalen ? In het GA gebouw lag rode vloerbedekking op de vloer, er stonden heerlijke lederen feauteuils, en je kreeg 'gratis' koffie met een koekje, chocolaatjes etc. Dat maakt achterdochtig.
Ik werd gevraagd verder mee te rijden naar de balie voor de landingsgelden, Marlies moest in de GA ruimte achterblijven, geen straf evenwel.
Bij de balie moest ik, schrik niet 6 € betalen, ik kon mijn ogen niet geloven, maar het was echt zo.
Terug in de GA building, kreeg ik ook mijn koffie geserveerd, heerlijk ik was er aan toe. Dan nu maar even de afhandelingsfee betalen. Ja het moet ergens vandaan komen nietwaar. 30 €. Nou dat viel ook weer wel mee, want als je op een ongelukkig weekend in Lelystad landt ben je dat ook al kwijt, en het saaie Oostende, bijvoorbeeld is met ruim 40 € nog duurder. Dus kortom, met het brandstof voordeel meegerekend was het eigenlijk gratis!! En een beetje sportvlieger kikt daarop...
Met al dat gesjouw, was het al snel weer tijd om te vertrekken. Weer in de audi, maar nu een busje, dat misschien nog wel meer kost dan de Quattro. Wat een luxe. Het is te merken dat hier veel prive jets aanlanden en zo met alle egards begroet en begeleid worden. Wij surfen met plezier mee op die pluche golf.
De start op een 4 km baan is een non event. Je zit al op 1000 voet en dan ligt er nog een hele baan voor je. Gelukkig is onze standaard route zo dat we halverwege naar links afbuigen voor de Charlie departure. We gaan weer via de VOR van Diekirch ( DIK ) en daarna heb ik mijn vliegplan over het veld van Luik gepland. Lijk me wel leuk om een crossing te doen. Dat verliep allemaal heel soepel en de gevraagde route werd helemaal gehonoreerd. Onderwijl maakte Marlies wat plaatjes en waren we in een ommezien weer bij Tongeren, om vervolgens weer via Hasselt en Zundert huiswaarts te gaan.
Na een Romeo arrival konden we om kwart over zes de Q weer netjes op het asfalt van baan 06 zetten ( zie video ) ik heb ook nog een simpel videootje gemaakt van de landing op Luxemburg. Kijk maar.De landing op Luxemburg

De landing op Rotterdam

Home page