kaartje
re route vanaf Rdam 06 en de arrival op RW 06

IFR naar Luik

een avondvlucht met de Diamond

trip zuid
de nadering van Luik en het vertrek richting Stad
Mooi weer, dus vliegen. Het is 4 maart en we, Thijs en ik, hebben er zin in. We gaan weer eens IFR oefenen in het donker. Een of twee keer per jaar doen we dit, want het is leuk en leerzaam.
We hebben de Diamond Diesel geboekt. Er is een nieuwe motor ingebouwd, 2.0 liter zelfs, dat geeft weer hoop, want met de 1.7 ltr waren nogal wat problemen, en die willen we niet hebben, zeker niet 's nachts. Hoewel de motor inhoud verhoogd is, is het geleverde vermogen toch gelimiteerd en afgesteld naar 135 pk, precies evenveel als de 1.7 leverde.
We zijn al vroeg op de club, want we willen ook de opening van Wallstreet nog even bekijken....
De voorbereiding hebben we zo goed als kwaad gedaan, en Cees onze instructeur van dienst, maakt het af met de juiste kaartjes en informatie.
Om 18.00 uur zijn we airborn en het ziet er meteen al geweldig uit. De ondergaande zon, met de stad. Hier en daar een paar wolkjes, het is fenomenaal.
Thijs vliegt het eerste stuk naar Luik toe. Ik heb me achterin genesteld. Het is zo mooi buiten dat ik spijt heb dat ik mijn camera niet bij heb. Met mijn mobieltje maak ik een paar shots, maar dan is ook dat kaartje vol. Nou pech dus.
Het wordt langzaam donkerder, we klimmen naar flightlevel 090 en hebben een schitterend uitzicht op de wereld onder ons.
We vliegen een Woody departure en worden direct BUB geklaard. BUB is het VOR baken boven Brussel. We komen over Antwerpen, fantastisch gezicht, en gaan recht op Brussels af. Boven Brussel worden we geklaard om direct naar Rudix te gaan. Even opzoeken waar dit punt dan wel ligt, en gaan. Rudix ligt zuid van Luik en aan het begin van de nadering van baan 05. We worden geklaard voor RW 05R en Thijs vliegt netjes de ILS af om na 1 uur vliegen de SVR netjes op de baan te zetten.
Op Luik is het stil, hardstikke stil. We zoeken ons een weg naar de "C " en naar de koffie. Het is allemaal niet veel. We vinden een automaat waar kofie uitkomt. We proberen ook de soep, maar we komen niet verder dan eraan te ruiken, omdat er een zeer penetrante schoonmaakmiddel geur aan zit. Dat drinken we echt niet op. Jammergenoeg hebben we ons vliegplan ruim een uur later gezet, dus zit er niets anders op, om in deze ongezellige omgeving te wachten.
We gaan uiteindelijk toch een half uurtje eerder weg. Ik vlieg de terugweg, en heb besloten om het me zo makkelijk mogelijk te maken.
Na de start gaan we runway track en met de intentie om een linkerbocht te maken naar BUB, we hebben een BUB5R departure. Maar al heel snel geeft de controller ons een direct Stad opdracht. Ik gok een koersje 340, en na de nodige instellingen gemaakt te hebben blijkt dit niet ver mis te zijn. Ik ga nu op de comfort modus en schakel de automatische piloot in. Die brengt ons kaarsrecht naar FL080 en naar Stad. Nog ver in Belgie krijgen we de opdracht om naar Rotterdam Approach over te schakelen, die is ook een beetje verrast als hij ziet dat we nog zover weg zitten. We halen de hoogte er van lieverlee af en komen boven Stad op 3000 voet en verder boven PS op 2000 voet. We volgen de nieuwe ILS voor RW 06 en genieten ondertussen van het schitterende uitzicht over Europoort en Rotterdam. Na ruim een uur staan we weer op Rotterdam.
Het was leuk om dit weer eens te doen, en ook het vliegen op de automaat moet je zo nu en dan eens oefenen, nietwaar. ....

avond
de avond valt

avond2
de zon gaat langzaam onder


Home page