svi
deze keer in de Piper SVI

Maasvlakte 2 follow up

een uurtje met een collega activo

zicht
onverbrekelijk met het jaargetijde,
matig zicht
home
de thuisbasis ligt er mooi bij

naar de plaatjes


Eindelijk in het nieuwe jaar weer eens vliegen. Had al twee keer eerder op woensdag met oud collega Jan afgesproken, maar steeds gooide het weer roet in het eten. Nu eindelijk dan eens niet. Het kleine beetje mist was op tijd weg en zo konden we om 13.00 uur mooi de lucht in.
Ik had voor deze gelegenheid eens een Piper uit de kast gehaald, want dat was ook weer een tijdje geleden, lekker vliegen dus. De SVI was net weer beschikbaar na een 100 uurs inspectie. De olie zo blank als een aal. De tanks waren bijna leeg, nog wel genoeg voor een veilig uurtje vliegen, maar we besloten om toch vol te tanken. Na ons stond nog een vlucht geboekt, dus een goede daad in het nieuwe jaar is wel zo mooi, nietwaar.
Het vliegplan op de club via de pc ingediend, en binnen 5 minuten was dat goedgekeurd. De route, Waalhaven, Poortugaal, derde Pet, en Maasvlakte, dat moest kunnen. De SVI wilde niet echt meteen starten, maar na een paar keer de startmotor zijn werk te laten doen, snorde de motor als een naaimachientje. Door eerst te tanken, kon de motor mooi wat op temperatuur komen voordat hij alles moest geven in de take off.
Vanaf baan 06 ging het om 13.00 uur omhoog. Via een right turn out 1300 ft direct Waalhaven zaten we weldra in een mistige brij tegen de zon in te kijken. Ondanks dat je het weet, het valt altijd weer tegen. Mooie foto's konden we wel vergeten. Als je dan achteraf het resultaat ziet, valt het nog mee. Met de zon in de rug ziet de wereld er dan ook helemaal anders uit. Een kwestie van positioneren dus.
Via de Euromast, en de TV toren op Zuid komen we boven Rhoon, en gaan ons opstellen voor een rondje Poortugaal. Even bij Jan thuis kijken. Het is even orienteren, maar dan is alles in zicht en kunnen we de kist mooi met de zon in de rug draaien om een paar plaatjes te schieten. Het is niet turbulent dus Jan kan in alle rust richten en schieten. Het worden mooie platen.
Ik vraag aan de Tower om verder naar de derde pet te mogen. Maar dat gaat even niet vanwege verkeer op de 06. We moeten even holden, en ik kies daar Hoogvliet voor uit. Als we de Transavia voorbij zien gaan schijf ik op naar Spijkenisse, in afwachting van de clearance die ik van de Toren zou krijgen, hij komt niet, dus wachten we ook nog een rondje boven Spijkenisse. En inderdaad we zien nog een Fokker 50 in de nadering voor de 06. Als die voorbij is krijgen we vrij spel boven de derde Pet. We ( ik ) zijn nieuwsgierig wat te zien. Het is immers turnaround met eenzelfde klus die ik in 1999 ook heb meegemaakt. Een kop van een vat afhalen en een nieuwe erop zetten. Het is snel gezegd, maar het is een immense klus, want naast de kop, moeten ook de ingewanden er uit en vernieuwd worden. We zien de nieuwe kop al op de lokatie staan. Het ziet er georganiseerd druk uit, en netjes. Goed zo jongens.
Na een rondje of twee over rechts, draai ik de SVI op zijn andere kant zodat ik vanaf mijn kant ook nog een paar shots kan maken. Door het open raampje wel te verstaan, levert mooiere plaatjes op.
We moeten jammergenoeg weer verder. We gaan koersje west naar de maasvlakte en verlaten de CTR over Brielle op 1300 voet. Bij de maasvlakte zijn de uitbreidingsvormen nu duidelijk zichtbaar. Twee enorme zandhoppers spuiten continue zand op, een mooi gezicht. Als we richting zee kijken zien we een brij van lucht en water, een horizon is niet te bekennen, water gaat onzichtbaar over in lucht. Voor vfr ( visual ) vliegen erg gevaarlijk. Wij blijven veilig bij het vaste land en gaan nu de waterweg op. We vragen een arrival over de waterweg via de euromast, en krijgen die ook. Altijd weer een mooi traject, zo ook nu.
We worden over de threshold van de 06 gedirigeerd omdat er een jet op punt van vertrek staat en die moet je niet midden boven de baan tegenkomen op 1000 voet. We draaien een mooi circuitje naar links , en zakken als "number one" met een "departure in front". We zitten ietsje hoog, maar dat is snel gecorrigeerd en de landing op de 06 is dan weer een feestje op zich. We zijn weer terug na een klein uurtje hangen, jammer het is weer voorbij.
Op de club pompen we de foto's over op de laptop. Een selectie is bij dit verhaaltje te zien. ....

poortugaal
poortugaal, Jan waar woon je dan

tripkaart
de vliegroute....

zout
op de voorgrond zout in vooraad voor het vliegveld

maasvlakte 2
de 2e maasvlakte krijgt al weer meer vorm

opspuiten
24 uur per dag, spuiten maar.

projects
een bekend klusje onder ons


Home page