ries
Richard bij de Robin diesel

een drielanden driehoek

Samen met Richard
in de Robin Ecoflyer

18 maart 2009

frank
Frank bij de Robin diesel

naar de plaatjes
Richard had voor vandaag, woensdag 18 maart de Robin diesel, PH-SVT, gereserveerd. Een goed idee bleek, want het was stralend weer. Een mooie dag voor een leuk driehoekje.
Het plan was snel gemaakt : Rotterdam - Mönchen Gladbach - Balen Keiheuvel - Rotterdam.
We hadden er een middagje voor uitgetrokken. Ik was als eerste op de club, dus regelde meteen de tankwagen om de Robin even vol te laten gooien. Alle checks even uitgevoerd, waarbij de gladde linkerband opviel. Die is wel aan het einde van zijn levensduur. Dat hebben we dus maar even in het boek gezet, want een klapband tijdens de landing is geen pretje.
De eerste leg zou ik vliegen, en zo gingen we dan om half twee naar boven. RW 06 achter ons latend en genietend van de vrijheid. Al snel zaten we op 1500 voet, op de Romeo departure. Richard meldde ons af bij TWR en aan bij Dutch Mill. Het was niet druk in de lucht en de kist lag als een strijkijzer. Net na Dordrecht klommen we naar 3000 voet en was het verder genieten.
Het nav plan liep door de CTR van EHV, maar daar hadden we nu geen rekening mee te houden natuurlijk ( 3000'). We hielden evenwel de ingetekende koersen aan, dat geeft nog wat werk aan boord, nietwaar. Na Venlo lieten we de kist langzaam naar 2000' voet zakken voor een Tango arrival. De Tower liet evenwel weten dat baan 31 in gebruik was en we een Mike arrival kregen.
Dat betekende dus even extra werk aan boord. Even Mike lokaliseren en verder naar een mid downwind righthand voor RW 31. Dat verliep allemaal volgens de regels, waarbij we later nog een aardige discussie in de club voerden over het trekken van de flaps. Mag dat nou wel of niet tijdens het draaien van de bocht naar final.... er zijn vele theorieen !
We kwamen in ieder geval netjes op de baan terecht na een vlucht van precies een uur.
trip
de hele trip in kaart

kaartje
het circuit in Mönchengladbach
Op EDLN was het niet druk. Ondanks dat het een gecontrolleerd veld is, gaat alles vrij losjes. Zo mochten we een beetje sloppy parkeren, ergens langs het gras... Verder was de afrekening net als op ieder Duits veld, goedkoop !
We spoedden ons vervolgens naar het restaurant, want een kopje koffie gaat er altijd in, nietwaar. Voor de goede orde nam ik er een heerlijke taartpunt bij. Richard deed daar niet aan mee, begrijp je dat nou? Na een goed uur begonnen we aan de tweede leg, met Richard als captain flying. De route ging naar Balen Keiheuvel in het Belgische. We zouden via Budel vliegen, en daar Kleine Brogel voor kontakteren en dat verliep heel leuk.
Na de start, nu vanaf baan 13, want de wind was gedraaid, mochten we een rechterbocht draaien om het RH circuit te joinen voor een Whiskey departure. Leuk om te doen. Als je bij Whiskey de CTR verlaat is het eigenlijk koersje 270 om bij Budel te komen. Net ten Noorden van Roermond meteen Kleine Brogel Approach opgeroepen, en dat verliep anders dan gedacht. Er was een demo aan de gang op het veld en daarom gaf Approach ons vectors op zodat we veilig noord van de CTR konden blijven. Dat is dus best leuk als je zo door begeleid wordt. We werden zodoende voor de 'deur' van Balen Keiheuvel afgeleverd, en konden daar meteen righthand downwind op voor baan 07. Op downwind kwamen we nog een blindganger tegen, en radio Keiheuvel gaf geen sjoege. Gelukkig wisten we wel zeker dat baan 07 in gebruik was, en zo kon Richard de SVT met een mooie landing in het gras zetten. Weer een leuk ritje van een half uur. Op naar het restaurant!
even op onze beurt wachten op EDLN
ebkh
Richard spreekt de SVT toe

Het restaurant is om meerdere reden plezierig. Ten eerste het is er altijd gezellig, en ten tweede je betaalt er de landingsgelden, en die bedragen slecht 5 euro !! Het blijft zodoende leuk, toch.
Ook hier gaan we aan de koffie, maar we nemen er deze keer een portie bitterballen bij, lekkerrrr. We doen met opzet een beetje karig, want vanavond hebben we onze DC2000 avond en dan eten we op de club, dus er komt nog wel wat bij aan kalorieen.
Na drie kwartier vinden we het welletjes en gaan weer huiswaarts. Ik mag de derde leg weer vliegen, jippie.
We doen de run up ter plaatse en zijn in een wip weg en vertrokken. We gaan rechtstreeks naar Zundert, dan Seppe, en dan direct naar Romeo voor de arrival.
De lucht is nu helemaal tot stilstand gekomen, en vliegen is nu dus geen kunst. We komen onderweg eerst een motor met een vlieger eraan tegen, zo'n gemotoriseerde matras weet je wel. En een eindje verderop bij Weelde hangen twee ballonnen in de lucht. Veel km's zullen ze niet gemaakt hebben.
We kijken van 2500 voet boven Seppe naar beneden en zien het circuitverkeer onder ons doorglijden. Boven het veld maken we de bocht naar rechts, richting Romeo, en daar melden we ons weer op de thuisbasis.
We krijgen van de Toren nog een holding over Pappa, en daarna mogen we weer op de 06 terecht. De landing is weer mooi, we hebben de Robin deze middag met fluwele handschoenen aangepakt, en hij heeft ons daarvoor een super genot terug gegeven. Het was weer fraai. Om kwart over zes op de club. De maaltijd lonkte. Ik kan vertellen dat Casper er weer super zijn best op heeft gedaan, en dat het dus voortreffelijk smaakte. De avond duurde nog lang...!

Oh ja nog even de discussie over flaps tijdens de bocht naar final. Bij Mönchengladbach had ik bij het indraaien naar final de flaps naar full getrokken. Dat leverde opmerkingen op van Richard, waarop we het in de DC2000 groep gooiden. Mijn instelling is, dat je dat best kunt doen zolang je weet waar je mee bezig bent. Dat je het zo niet leert is evident, immers als je niet oplet kan het fout gaan. Flaps naar full trekken betekent een serieuze toename van zowel lift als weerstand, hetgeen resulteert in een nose up positie en een flinke afname van de snelheid. Daarmede is meteen duidelijk dat als je dit doet bij een lage snelheid zoals bij de nadering, je snel bij de stall speed zit, en als je dit dan doet in een bocht, je die stall speed sneller bereikt. Het enige wat je moet doen is dus je snelheid op peil houden( 75 op base en 70 op final), dat kan in dit geval door de neus te drukken ( stick is speed en gas is hoogte ) Zolang je deze parameters in de gaten houdt is elke configuratie veilig.
We hebben daar in onze meeting nog even lekker over doorgesteggeld. Het was aangenaam.

ik heb ook nog een simpel videootje gemaakt van de landing op Balen Keiheuvel. Kijk maar.Home page