groep
het hele spul bij elkaar in Frankrijk

La Fleche in 2008

4 dagen genieten

28 juni - 1 juli 2008

totale trip la fleche 08
De hele trip in kaart gebracht

naar de plaatjes van
zaterdag
zondag
maandag
dinsdag
Het is zaterdag 28 juni 2008
De trip naar La Fleche stond weer op het programma. De weersverwachting was goed, met uitzondering van zaterdag. We besloten dus om niet om 8 uur op de club te zijn maar eerst om 10 uur. We zouden toch niet vroeg kunnen vertrekken en zo kwam het ook uit. In de ochtend laag hangende bewolking en motregen, dus beter niet om VFR ( Visual Flight Rules ) te vliegen. We hadden zodoende ruimschoots de tijd om koffie te drinken, voor te bereiden en een praatje pot te maken.
Ik was deze reis ingedeeld met Richard samen in de SVQ. Tanken hoefden we niet, want er zat nog ruim genoeg in om naar Abbeville, onze eerste stop, te vliegen. En aangezien de fuel in Frankrijk aanmerkelijk goedkopere is ( scheelt minstens 60 cent)was de keuze niet moeilijk.
Deze trip maakten we met zijn zessen in drie vliegtuigen. Dat zit lekker, je hebt genoeg plaats voor de bagage, en je kunt nog vol tanken ook.
Hoewel er bij een enkeling nog twijfel was of we wel tot aan La Fleche konden komen vandaag, gingen we toch op weg, om half drie. Twee stukjes van eenuur en drie kwartier, dat zou ons met de tussenstop meegerekend om een uur of 7 op La Fleche brengen. Mooi op tijd.
Van de meteo begrepen we dat we de minst goede condities langs de kust konden verwachten, dus ging de route over Vlissingen, Torhout en St. Omer. Dit stuk verliep vlekkeloos, geen enkel probleem, goed zicht en ruim vrij van het wolkendek.
In Abbeville staat een behoorlijke straffe crosswind en ik moet vol voeten geven om de kist recht te krijgen. Leuk om te doen. Alle drie de kisten worden netjes neergezet en het goedkope tanken kan beginnen. Voor onze fourage loopt het minder want het restaurant is tot zes uur gesloten. Dus niets eten, dan maar meteen door. Even voor half zes hangen we weer.
We zitten lekker in het zonnetje, en hebben geen last van actieve militaire gebieden. Het gaat als de brandweer.
We gaan in een rechte lijn naar La Fleche, komen over Mortange en herinneren onze eerste landing aldaar maar al te goed.
om zeven uur komen we op La Fleche aan, en Richard zet de Q netjes op de voor hem zo vertrouwde baan.
Het is erg warm en Richard zorgt meteen voor wat biertjes. Hij gaat de auto halen, en ik blijf op het veld, wachtend op de anderen die een minuut of twintig na ons landen. Richard is inmiddels terug met de auto, de kleinste Peugeot, twee-deurs, voor zes personen !! met bagage. En dat lukt ook nog. Heel eenvoudig drie voorin en drie achterin. Gelukkig is de rit niet al te lang, en kunnen we de bagage bij Richard lossen in zijn huis. Het is inmiddels tegen negen, en we hebben trek. We drinken wat en eten formidabel lekker in een restaurant. Het was een fantastische dag !
Bij Richard thuis drinken we nog een wijntje, hoewel sommigen buiten naar de sterrenhemel willen kijken. Die is hier inderdaad prachtig, veel meer sterren dan je in Nederland ooit kunt zien.
Zondag ochtend is het nog steeds behoorlijk bewolkt, we schatten de cloudbase op 2500 voet en dat blijkt te kloppen.
We maken een tripje naar de kust en volgen de Loire. Vier legs zodat iedereen twee keer kan vliegen. Eerst naar Cholet, waarbij we het veld van Nantes kruisen op 1000 voet, dan naar het prachtig gelegen La Baule, waar we een onvergetelijk uitzicht hebben over de zout basins. Daarna naar Ancenis en dan weer terug naar La Fleche. De dag vliegt voorbij en soms krijgen we ongelooflijk mooie plaatjes te zien van de Loire. Het is genieten.
Eerst wordt de witte auto nog omgeruild voor een dikke Peugeot , kijk dat is nog eens comfortabel, hoewel met zijn drieen voorin... ?
Vandaag is het ook de finale van het Euro Voetbal, dus we passen ons schema wat aan. We gaan snel eten, wederom heel lekker en niet duur. En we gaan vanavond bij een Engelse vriend, die een klein kasteeltje heeft gekocht om op te knappen, naar het voetbal kijken. We vinden allemaal dat Spanje verdiend gewonnen heeft, en bekijken ook nog even het kasteel.
Onze Engelse vriend heeft nog veel werk, dat kunnen we wel concluderen. Daarnaast is hij in training voor de Olympische Spelen van 2012, voor het onderdeel boogschieten. en hij is ook nog vlieginstructeur en van beroep advocaat. Kortom heel veel hooi op de vork, en geen uitzicht op iets dat afkomt. Het is zijn hobby !
We zitten ook vanavond nog even heerlijk buiten te genieten van de sterrenhemel en een heerlijk glaasje wijn. wat zal morgen weer brengen.
Maandag staan we op bij een strak blauwe hemel, het is fantastisch weer. Maar, nog voor het ontbijt zijn we al bezig in de tuin om die te ontdoen van al het onkruid. Er wordt hard gewerkt en het knapt zienderogen op.
Als het ontbijt op tafel staat, laten we allemaal het gereedschap even vallen. Eerst even een eitje wegwerken en een croissantje. Tot een uur of elf houden we dit vol en dan gaat het snel naar het veld, want we kwamen toch om te vliegen, nietwaar.
We hebben een oostelijke route in gedachte, wederom vier legs, en op een middag goed te doen.
Het gaat eerst naar Tours Sorigny, dan naar Blois daarna naar Le Mans en vandaar weer terug naar de basis. Een mooi tripje, met korte stukjes, maar prima om alles goed te bekijken. We zijn om even over zessen weer terug en maken ons op voor de laatste avond in La Fleche. Eerst een biertje in het centrum op het terras, daarna even naar de supermarkt, waar ik een partijtje kaas koop, en daarna naar de Chinees. Het smaakt voortreffelijk en we moeten oppassen om niet teveel te eten, per slot wacht thuis de weegschaal weer, nietwaar.
De late avond brengen we weer door op Richard zijn terras. Heerlijk, wat een temperatuur, wat een stilte en wat een wijn !
Dinsdag weer vroeg op. We maken nog wat werk in de tuin af en na het ontbijt is het inpakken en wegwezen.
Richard heeft het druk, alles afsluiten, controleren, alle vuilnis inpakken en weggooien, en per slot moet de auto ook nog terug.
Uiteindelijk hangen we om half twaalf voor de terugreis. We moeten westelijk van de nul meridiaan blijven vanwegen een groot verboden militair gebied. Er wordt geoefend voor de 14e Juli. We gaan eerst naar Deauville. Daar is een goed restaurant en kunnen we lekker lunchen. Bij Deauville is het erg druk in de lucht. Wij zijn nummer drie voor de landing, de SRU is nummer vier, en de SVH moet holden over het eerste reporting point. Maar uiteindelijk zitten we allemaal in het restaurant en laten het ons goed smaken.
De volgende stop maken we op Calais. Langs de kust is een mooie tocht, we kunnen bij Calais de krijtrotsen van Dover zien liggen. Richard maakt een mooie crosswind landing. Op Calais is het restaurant nog steeds niet geopend, dus dat maakt dat we snel weggaan. Niet voordat de douane nog even in ons vliegtuig en onze spullen heeft gesnuffeld. We hebben niets aan te geven, en het ruikt alleen naar kaas !!
Even voor vijf zijn we weer weg en gaan langs de kust terug, waarna we om goed zes uur weer op Rotterdam staan. Het was een fantastische tocht, 4 prachtige dagen.
Op de club eten we met zijn allen nog een lekker biefstukje en rekenen de benzine bonnen af. Kassa !!
We gaan de volgende trip alweer voorbereiden. een kleine week naar het Sauerland en Berijn Tempelhof eind augustus, daartussen door ga ik nog een week met Marlies naar Budapest. En het werk ben ik al vergeten...

restricted
restricted areas vermijden

abbeville
Abbeville, de eerste stop en tanken maar !

auto
een auto voor zes personen met bagage

la baule
La Baule, mooi veld aan het water

zoutpannen
De zoutpannen bij La Baule, Point du Croisic

loire
een prachtig gezicht op de Loire bij Amboise

tuin
de tuin is bijna gedaan

kaas
de kaas blijft lekker koel onder de vleugel


Home