la riviere
ons onderkomen, het domein van Richard

La Fleche 2010,

Kaas, Kersen en....
Tour de Loire

richard
captain Richard, wachten op brandstof

saumur
langs de Loire, prachtig bij SaumurLa Fleche, het jaarlijks terugkerend vliegfestijn voor onze DC2000 club. Dit jaar waren we met zijn vieren, Richard, Thijs, Evert en ik. Twee kisten hadden we gereserveerd, de twee Robins, SVM en SVQ. De voorbereidingen waren niet zo spectaculair , omdat dit alweer de zevende keer is dat we er heen gaan. We kennen de weg. De enige variabele is steeds het weer. En dat was ook deze keer de onzekere factor. Tot lang bleef het stuk in Frankrijk onzeker door laaghangende bewolking, maar van lieverlee werden de voorspellingen toch beter.
Door het lot, de dobbelstenen van Richard, zaten Richard en ik in de SVM en Thijs en Evert in de SVQ. Het eerste traject mocht ik vliegen, dat is dan van Rotterdam naar Abbeville, zo'n anderhalf uur vliegen.

Om 09.00 uur op de club ging het er allemaal ontspannen aan toe. Veel tijd, want hoe later we weggingen hoe groter de kans dat we door zouden kunnen naar onze eindbestemming. Het weer in Frankrijk zou langzamerhand verbeteren. Veel tijd dus besteed aan het vertroetelen van de vliegtuigen. Olie, schone ramen, alle checks, etc. Om precies 12.00 uur waren de wieltjes los en konden we ons vizier op het zuiden richten. Het weer hier was prima, en daarom besloten we meteen door te klimmen naar 2500 voet, uiteraard met toestemming van Rotterdam Approach. En zo ging het in een nagenoeg rechte lijn naar Costa en vandaar langs de Belgische kust op 3000 voet naar Duinkerken. Dan is het nog een klein stukje naar Abbeville, waar we tegen half twee aankwamen. De SVQ was er natuurlijk al, want die kist heeft meer vermogen en is dus ook sneller.
Op Abbeville eten we de gebruikelijke halve meter stokbrood, en tanken we de kisten vol.
Nadat we de weerssituatie hadden gechecked en tot de conclusie waren gekomen dat we er doorheen zouden kunnen, vertrokken we om kwart voor drie vanaf Abbeville naar La Fleche, deze keer met Richard aan het stuur. We vlogen zo krap mogelijk langs de CTR van Rouen recht naar het zuiden.

De SVQ had de route langs de kust genomen, en zodoende kwamen we iets eerder op La Fleche aan. De vlucht was uneventful verlopen en we hadden geen enkel probleem met het weer. Richard zette de SVM net voor half zes netjes op zijn tijdelijke thuishaven, de trip was succesvol begonnen.
Even later landde de SVQ ook zijdenzacht op de grasbaan van La Fleche. Richard regelde snel de auto van de buurman, zodat we de komende dagen ook mobiel op de grond zouden zijn. Even naar de supermarkt voor de nodige boodschappen ( oa wijn ... ) en dan naar Richard zijn huis. Na een glaasje en wat opfrissing ging het naar het restaurant in La Fleche, voor een fantastisch diner. Daarna hebben we het wel gehad en gaat om een uur of twaalf het kaarsje uit.

De tweede dag was het wederom schitterend weer, dus vliegen. Een tour in het Loire gebied stond op het programma. Laval, Ancenis, Saumur, Veldjes die we al een keer of wat gehad hadden weliswaar, maar toch altijd leuk om te doen, en de landingen kosten bijna niks, of helemaal niks. De tour verliep perfect, hoewel er onderweg niets te eten is, maar daarom zijn we weer op tijd terug en ook om toch nog iets van het voetbal te zien. Ook hebben we nog even het gras in de tuin van Richard gemaaid, zodat die er weer verzorgd bij lag bij ons vertrek.

De derde dag was een regendag. Niet vliegbaar weer, dus tijd voor andere zaken. Zoals inkopen doen in de supermarkt. Een gigantisch grote winkel waar Thijs en ik ons storten op de kaas. We hebben koelboxen en die moeten vol. We hebben ogen tekort want er ligt zoveel dat kiezen moeilijk is, dus gewoon maar zoveel mogelijk meenemen. De kaas is relatief goedkoop, ondanks dat de meeste boodschappen toch net zo duur zijn als in Nederland. Langs de weg zien we kersen te koop. Daar stoppen we ook even. Kilo's gaan er mee naar huis, lekker joh.
Niet vliegen vandaag is geen probleem, want 's middags speelt nederland zijn tweede poel wedstrijd en we winnen, dus feest. Daarvoor hadden we genoeg wijn ingeslagen en dat lieten we ons goed smaken in een opperbeste stemming. Richard had nu zelf voor de maaltijd gezorgd. Een fantastische Curry, we hebben er van genoten Richard.

Maar zondag is het weer klaar met de pret. We moeten terug naar huis. Het weer is goed opgeknapt en zo gaan we goedgemutst op pad. Om 10.00 uur precies hangen we voor de terugvlucht. De eerste etappe gaat naar Deauville, waar we goede herinneringen aan hebben. We komen precies volgens schema aan, en delen de Toren mede dat we willen tanken. Helaas er is geen tankservice op zondag. Dat is nou jammer. Een grote 737 wordt wel volgegooid, hoe zal dat nou komen. De tankwagen doet het niet is de verklaring, oh, is het dat. Na een kopje koffie, besluiten we om met de SVM naar Le Havre Octeville te vliegen ( 5 minuten) en daar dan te tanken. Door de ervaring wijs geworden, verifieeren we eerst telefonsich of ze daar wel tankservice hebben op zondag. En ja hoor we zijn meer dan welkom. De jongens van de SVQ gaan rechtstreeks naar Calais, okee wij komen later.
Le Havre is altijd mooi aanvliegen vanuit het zuidwesten. Mooi over water, met de steile rotsen voor de baan. Lastig inschatten om op de juiste hoogte te zitten, maar daarom is de papi ( 2 wit 2 rood) erg handig.
Richard zet de SVM netjes op de lange baan, en we parkeren bij het tankeiland. Dat tanken gaat nog wel een tijdje duren want de man is alleen en er zijn meer klanten, ook grote, en die gaan voor. Wij hebben de tijd, het is lekker weer en we eten ondertussen een hapje. Om goed twee uur kunnen we weer weg, naar Calais. We vliegen langs de mooie Frans kustlijn en genieten. Tegen vieren komen we op Calais aan en ontmoeten onze maatjes in het vernieuwde restaurant / bar. Het restaurant gaat maandag pas open, maar we kunnen in ieder geval een bakkie koffie drinken. We zijn helemaal klaar voor het laatste stukkie naar Rotterdam.

We hangen om kwart voor vijf en zoeken de kustlijn op nadat we het verboden gebied gemeden hebben. Bij Oostende krijgen we opdracht om onze koers naar het binnenland te verleggen, want er is vertrekkend verkeer ( groot ) vanaf baan 26 op EBOS. We moeten dus opzouten, en dat doen we dan ook braaf. Verder verloopt de vlucht zonder problemen. We willen bij Spijkenisse naar binnen, maar we worden over Oud Beijerland gedirigeerd, vanwege verkeer op de 06 in Rotterdam. Geen punt, we vinden alles goed. Om kwart over zes zijn we weer terug op het nest.
Het waren 4 fantastische dagen !

la fleche 10 - rdam total route
de route, zwart is heen en lokaal, rood is terug.

overpeinzingen
even tijd voor een overpeinzing, Evert en Frank

team 1
goede sfeer in de cockpit

broodje
Thijs laat zijn broodje gezond goed smaken in Abbeville

het regent
zaterdagochtend, het regent, plan B

saumur (2)
Op final voor Saumur

tuinwerk
Richard doet het even voor, wij volgen en maaien...


Home page