svi
het tochtje in kaart

projectvlucht flexicoker

even de status opnemen

botlek
mooi overzicht over Europoort

cbn
Carbon Black Nederland dicht bij het einde

naar de plaatjes


Vandaag zin om even naar boven te gaan. Het weer ziet er goed uit, dus even de SVM, onze trouwe Robin, geboekt.
Thijs had wel zin om even mee te gaan, en dat is gezellig. Het zou een kort vluchtje worden, een half uur hooguit, want het doel ligt in de CTR, het controle gebied van de Toren op Rotterdam Airport.
Op de ExxonMobil Raffinaderij wordt het kopje van de Heater, een van de kernvaten van de Flexicoker, vervangen. Een mooi project dat ik zelf ook heb mogen ervaren in 1999, ja die kopjes gaan niet lang mee.!
De SVM was mooi op tijd terug van een lesvlucht, en heel mooi, helemaal volgetankt. Bedankt Jörgen !.
Even inspecteren, alles in orde, en dan snel naar binnen, want het was koud, ondanks onze dikke mooie oranje jassen.
Even voor enen mochten we omhoog, met een right turn out direct Euromast for Spijkenisse at 1300 foot. Je kon merken dat de Robin vol was, want klimmen ging langzaam, maar gedecideerd. Per slot hadden we 'dikke' ( temp en luchtdruk) lucht dus het vermogen was voor deze motor okee.
Langs de Euromast, over Hoogvliet zo naar noord Spijkenisse. Daar kregen we toestemming om rondjes te draaien ( orbitting) boven de Derde Pet, dat is de haven waar de Exxon Raffinaderij aan ligt. Het was weer een prachtig gezicht, en een bruisende activiteit rondom de Flexicoker.
Duidelijk zichtbaar de vaten met de Heater zonder Head. Alle ingewanden moesten er eerst uit, en nu weer geinstallerd worden. Dat duurt nog even voordat de rest van het vat weer opgeknapt kan worden, en dan als laatste gaat, nadat de steiger eruit gehesen is, de nieuwe kop erop. Dan zijn we alweer in begin maart gearriveerd. Ik hoop nog een vluchtje te kunnen maken als de nieuwe kop in de kraan hangt, we zullen het weer nauwlettend in de gaten houden.
Na een aantal rondjes meldden we de Toren dat we genoeg gezien hadden en gingen we terug naar de basis. Het was redelijk druk, zodat we na een 'cross in the middle for a left hand circuit runway 06' een 360 over right moesten draaien. Daarna waren we aan de beurt om te landen. We hielden meer dan voldoende afstand van onze voorganger, en alles leek goed te gaan, totdat onze voorganger nadat ze geland waren de instructie "first to the right" negeerden, en rustig de hele 06 af taxieden. Jammer dus maar zo langzaam kunnen we niet vliegen, dus een go-around was ons deel. Een left turn voor een 500 voet circuit voor een tweede poging. Uiteraard ging dat wel goed en konden we, iets later dan gedacht de SVM op de club terug zetten. Gelukkig is vliegen mijn hobby, dus kon ik er niet mee zitten om een extra rondje te draaien, de controller had er meer ergernis van.
Terug op de club konden we nog even rustig napraten en de stand van de beurs bekijken, de hobby van ons beiden, Thijs en ik. Het bleef bij een automaten kop koffie, meer zat er niet in vandaag... ....

IMG_7518
over de derde pet

kaartje
de vliegroute....

heater1
Het belangrijke vat van de FXK ligt open

heater2
de Flexicoker in onderhoud

overzicht
een pracht complex, nietwaar.

circ kaartje
als er iemand in de weg zit,
moet je een paar rondjes draaien...


Home page