olie peilen
even olie peilen voor vertrek

Deze keer Essen-Mülheim

koffie drinken nabij Düsseldorf

21 oktober 2009

svq
in de cockpit gaat alles naar wensEen uitgelezen dag, vandaag woensdag 21 oktober. Prachtig weer en waarschijnlijk voorlopig de laatste mooie dag om te vliegen. Thijs gaat mee, en vliegt het eerste stuk. Ons doel is Essen-Mülheim, EDLE. Was ik vorige week in Mönchen Gladbach, dat aan de zuidkant van Düsseldorf ligt, Essen Mülheim ligt aan de noordkant van Düsseldorf. Om aan te vliegen moet je dus in beide gevallen goed rekening houden met de gecontroleerde zone rondom dit drukke veld.
Er is lichte sluier bewolking, die ons toestaat om lekker op 3000 voet te gaan zitten. We vliegen net als vorige week langs Den Bosch en Venlo en komen zo bij het veld EDLE. We rekenden op baan 07 vanwege de oostelijke wind, maar krijgen tot onze verrassing baan 25. De wind is ietsje meer naar het zuiden geruimd. Het is altijd even goed opletten in het Ruhrgebied, met zijn vele grote wegen, welke is nu de autobahn die op de vliegkaart staat. We vonden de rivier de Ruhr en dat brengt ons bij de right hand downwind ( Rechten Gegenanflug) voor baan 25. Het circuit heeft verder een knik als je van base naar final draait, om te voorkomen dat het landend verkeer erg laag over de grote flats draait. Thijs volgt het patroon keurig en zet met een stevige crosswind 180/13 de SVQ resoluut op de baan. We hebben een uur en een kwartier gevlogen, een mooie leg.
Op het veld is het erg rustig, we zien het naderingsverkeer voor Düsseldorf op final, sommige al met de wielen uit. Een mooi gezicht die reuzen zo langzaam te zien vliegen met de neus omhoog.
Uiteraard gaan we er eens goed voor zitten in het restaurant. Thijs bestelt twee koffie en twee overheerlijke chocolade punten. Dat kunnen die Duitsers wel hoor, lekkernijen maken.
Even tevoren had Thijs nog een leuke verrassing, want het landingsgeld was het hele bedrag van 5,18 euro. een heel verschil met de 22 euro die ik vorige week moest neerleggen even verderop.
Na een uurtje rust en het opfrissen van de beurskoersen, was het weer tijd om te vertrekken. Om kwart over vier 'hingen' we weer. Deze keer richting Noorden, naar Emmerich. Vanaf daar koersje 270 recht naar Romeo bij Rotterdam. Door de zuidelijke wind, meer dan in de berekening, werd ik ietsje naar het noorden weggezet, hetgeen ik bij Nijmegen corrigeerde. Nu vliegend op 2000 voet was het heerlijk rustig en genoten we beiden van de mooie namiddag. De wind die nu meer in de rug werd joeg onze grondsnelheid op tot 120 knopen, en na Romeo hadden we zelfs 135 gs op de gps. We waren dan ook in een uur weer terug op de 06, waar ik ook de gelegenheid kreeg om een crosswind landing te presenteren. Het ging allemaal goed en weldra konden we in het clubgebouw genieten van een heerlijk glas wijn. We bleven immers bij Casper eten deze avond omdat het de derde woensdag van de maand was, en dus de DC2000 meeting.
Het eten was voortreffelijk, hazenpeper met rode kool en de vergadering was weer een genot, we hebben de activiteiten agenda voor 2010 gemaakt ! het belooft weer een druk vliegjaar te worden.


zicht
fantastisch zicht.

zepp
de zeppelin is airborn

stadion
welk Duits stadion is dit nu weer ??

schijndel"
zo zie je nog eens dat Schijndel 700 jaar oud is


Home