tripje
het tripje in kaart

Duitsland op 25 en 26 mei 2016

overnachten op Ganderkesee


crew
samen op pad

svt
deze diesel vliegt heerlijk

klik voor meer plaatjes


Richard en ik hadden het plan om op woensdag 24 mei t/m vrijdag 26 mei een tripje naar Frankrijk te maken, naar La Fleche om precies te zijn. Daar slapen in Richard zijn huis en een mooie kastelen tour te maken langs de Loire.
Nu plannen wel eens meer zo'n tripje en de laatste jaren gooide het weer steeds roet in het eten. Nu leek het goed weer te zullen zijn dus.... We gaan niet want er is geen brandstof te tanken in Frankrijk. Blokkades van de raffinaderijen en depots. Hebben wij dat weer.
De tocht dus afgeblazen op woensdag, we hadden overigens toch niet weg gekund vanwege het slechte zicht. We plannen iets voor donderdag.
We gaan een Duitsland tripje maken van twee dagen.
Rotterdam - Marl - Leer Papenburg - Bremerhaven- Ganderkesee. Daar gaan we overnachten in het Airfield Hotel. Hebben daar zeer goede ervaringen mee. De volgende dag dan weer naar huis via Paderborn Haxterberg - Siegerland - Budel - Rotterdam. We verheugen er ons zeer op. Voor de zekerheid check ik de avond ervoor nog even waar we overal Jet fuel kunnen tanken. Bremerhaven kan ik niet vinden... ik kijk nog even verder op internet. Het blijkt dat Bremerhaven al vanaf maart gesloten is....pfff. Bremerhaven wordt voor ons dan Wilhelmshaven.


capt ries
Captain Richard in opperste concentratie

hoogeveen
de SVT op het gras
Donderdag 25 mei zijn we rond het middaguur op de club en maken de PH-SVT, onze diesel Robin, gereed voor de trip. We tanken hem helemaal vol zonder ook maar een druppel te morsen. Het is nog een hele operatie dat tanken op de club. Je moet er je tijd voor nemen, dan is het een eitje.
Om half een hangen we boven Rotterdam, het zicht valt tegen. Op 1500 voet mag ik de eerste leg vliegen, koersje oost naar Nijmegen, en vanaf daar richting Marl. Ik heb gepland naar een autobahn kruising ten noorden van het veld. Het circuit ligt zuid van het veld. We roepen Marl op en vragen een overhead om downwind te joinen. Mag niet want er is parajumping noord van het veld. Dus moeten we een omtrekkende beweging maken om de downwind te bereiken voor runway 25. Dat verloopt allemaal netjes en in no time zitten we op het gezellige en drukke terras van Marl. We hebben alweer trek, dus bestellen we iets kleins. Het wordt een Feuer burger... lekkerr.
Het landingsgeld bedraagt 6,53. Kom daar in Nederland maar eens mee. Na een uurtje vertrekken we om kwart voor drie alweer richting noord naar Leer. We moeten een paar restricted areas kruisen. De EDR34 A/B en de EDR37 A/B. Ik vraag het maar meteen aan de controler van Langen Info. Mooi hij meldt beide area's 'not active'. Dus daar hoeven we ons verder niet druk over te maken... dachten we.
Bij Nordhorn waar de R37 begint gaat het helemaal prima en we knorren rustig richting Noord. Bij Meppen, de militaire basis, begint de R 34, en daar begint Bremen Info ons even dringend en dwingend toe te spreken dat we "immediate" de R34 moeten verlaten, koersje 090 en wel snel bitte. Al snel krijgen we "resume own navigation". Het zit ons niet lekker en ik vraag of het inderdaad de R34 was waar we niet doorheen mochten. Inderdaad ja. Dus zeg ik hem dat we van Langen Info te horen hadden gekregen dat deze Area niet actief zou zijn. Nou Bremen zegt dat daar niets van klopt want de area is de hele dag al actief. Maar hij zal het opnemen met zijn collega van Langen. Nooit iets meer vernomen....
Maar goed 5 minuutjes later dan gepland komen we op Leer Papenburg aan voor een nette landing door Richard. We maken vaart met de handling maar drinken eerst nog wat. Richard gaat ondertussen even de landing afrekenen. En ja hoor, hij komt terug met een big big smile want..... hij hoefde niets te betalen omdat hij al zo vaak daar komt. ( let wel het was zijn eerste keer hier) Hoe overtuigend kun je iets brengen.
Helemaal blij gaan we weer verder. Ik vlieg de derde leg naar Wilhelmshaven, en krijg een straight in, leuk. In 20 minuten is het gepiept. Snel even afrekenen, ja hier wel, ik mag een tientje wegleggen. Hier krijgen we te horen waarom Bremerhaven opgeheven is. Om economische reden. De grond brengt voor de gemeente/ overheid meer op als er huizen gebouwd worden, helaas weer een veld minder.
Het laatste stukje wordt weer door Richard gevlogen. Ook weer 20 minuutjes nu zuidwaarts naar Ganderkesee. Mooi veld met hotel naast de baan.
Om voor morgen alvast goed gesteld te staan gaan we eerst tanken. We gooien 60 liter erbij, hoewel er ligt nog een litertje op de grond. Sorry maar het vulpistool dat meer geschikt is om een 737 in 10 minuten vol te krijgen dan voor een robijn. Overigens is het wel leuk te zien dat we precies 3 uur gevlogen hebben ( echt in de lucht) en daarvoor 60 liter nodig hadden. Het verbruik klopt dus exact met het boekje: 20 liter per uur.

wilhelmshaven
Wilhelmshaven, EDWI

marl
Marl, een gezellig veld
We stallen het vliegtuig voor het hotel, en hebben dorst. We hebben echter nog geen kamer geboekt en het ziet er aardig druk uit. Maar binnen blijkt dat we geen probleem hebben. Een twee persoonskamer, met gescheiden bedden, voor 77 euro. Inclusief ontbijt en ik weet dat ze hier een reputatie hoog te houden hebben.
Richard neemt een lekkere pint en ik ga voor de wijn, het is per slot al vijf uur geweest...
De kamer is zeer ruim en prima verzorgd, datzelfde geld voor de badkamer. We hebben ook nog een groot balkon. Perfect.
Het diner is geweldig, zoveel zelfs dat we aardig vol zitten, desalniettemin nemen we toch een toetje... en nog een likeurtje. Dat slaapt goed hoor.
Dag twee is aangebroken, ik kijk buiten, maar kom niet ver. MIST. Okee geen probleem, dat was min of meer voorspeld. Ik ga nog even naar buienradar en pak een paar TAF's en dat ziet er niet mooi uit. Op onze route naar Paderborn en Siegerland zitten nu al onweersbuien, dat gaat hem niet worden. Ik plan een noordelijker route terug. We gaan via Hoogeveen terug naar Rotterdam, maar wanneer ??
Eerst maar eens ontbijten. Jammer dat we gister zoveel gegeten hebben... Er staan vijf grote tafels met allemaal verschillende dingen, jonge jonge wat een lekkernij. We nemen het ervan. Die kilo lopen we er weer wel vanaf volgende week.
De mist is er nog steeds en de TAF van Bremen wordt steeds aangepast in negatieve zin. Genoeg tijd dus om nieuwe strepen op de kaart te trekken en het navigatieplan netjes uit te werken. We gaan toch maar onze vliegplannetjes filen via de Amsterdam FIO. We zetten de EOT op 14.00 uur LT. Ondertussen worden we de kamer uitgezet. Elf uur moet ie weer vrij zijn. We gaan op het terras zitten en laden onze spullen alvast in de Robin. Die staat per slot toch vlakbij. Op het terras zitten zien we het weer langzaam beter worden. Een paar helicoptertjes spelen op 200 tot 300 voet bij de baan.
Het gaat lukken, ik ga nog even op de toren de 7 euro overnachting voor de kist afrekenen, en gaan met die banaan.
Richard vliegt naar Hoogeveen volgens een bijna rechte lijn. Een knikje om de restricted area 34, ja die, te ontwijken. Na 50 minuten staan we op het gras van Hoogeveen. Richard heeft deze gelegenheid aangegrepen om zonder hulpmiddelen anders dan de VOR van EELde naar het veld te navigeren. En dat ging zonder meer prima, terwijl Hoogeveen niet zo makkelijk zichtbaar is vanuit het noorden.
In hoogeveen pakken we nog een tosti en ik een appelpunt mee voordat we naar Rotterdam afzakken.
Naar Rotterdam via Zwolle, Victor en Mike gaat in 55 minuten. Via een righthand circuit for RW06 staan we om half vijf weer bij de club.
Het voelt goed zo een paar dagen vliegen. We hebben er van genoten. Eind juni gaan we weer, maar dan echt naar La Fleche....

diner
dit heb ik gekozen...

diner 2
Richard zijn diner
feuerburger
een feuerburger, lekker heet.

spil
ai ai dat is niet netjes.Home page