clubcheck 19 juni 2008
Robin SVQ


check circuit
Vandaag is het donderdag 19 juni 2008. Ik heb mijn jaarlijkse clubcheck bij Cees in zijn planning kunnen proppen, want het is al enige keren mislukt door de weersomstandigheden, en in juni moet het toch wel gebeuren.
Dus vandaag is het prachtig mooi weer. In de ochtend nog een beetje lage bewolking, maar rond het middaguur trekt alles open en ziet het er mooi uit. De wind is stevig, maar dat is juist goed voor de check. Overigens krimt de wind nadat een frontlijn gepasseerd is, en dat betekent minder crosswind. Er blijft wel een gust over van 27 knopen en dat is ook weer leuk.
Goed dan, tegen twee gaan we naar boven, en we beginnen met een aantal circuitjes, standaard op 500 voet gevlogen. Het leuke van zo'n clubcheck is dat je altijd wel weer een refreshment kunt gebruiken om kleine verbeteringen aan te brengen. Ik heb last van veel motor herrie, en versta Cees maar slecht. Cees heeft er geen last van, dus zal ik mijn headset maar eens grondig inspecteren.
Na drie landingen gaan we de Hotel departure op en, zoals je op het kaartje kunt zien, gaan we naar Whiskey naar het zuiden voor het betere werk. We mogen van Rdam Approach naar 2000 voet en draaien daar een paar steile bochten. We zitten nog niet helemaal boven de wolkjes, dus moet ik ook daar nog even vrij van blijven. Verder naar het zuiden draai ik nog een steile bocht en daarna gaan we een paar stalls doen. Een maal glad ( flaps up) en eenmaal in de landingsconfiguratie.
Op mijn verzoek wil ik een paar hoge bochten doen. Dat is weer heel lang geleden dus even oefenen kan geen kwaad. Het blijkt wel want het gaat niet zo soepeltjes. Dus maar een aantal over links en over rechts geoefend. Na deze serie gaan we naar de noodlandingen, Cees trekt op de meest 'onverwachte' momenten het gas dicht en " zoek het maar uit " is het motto. Ook hier geldt dat het weer eens een goede oefening is, ook al om de procedure strikt toe te passen. We doen het een keer of vier, vijf en daarna gaat het terug naar het veld. Ik kies de route over de waterweg, en zo komen we netjes na een uur terug op de basis. Weer even lekker geoefend, dat geeft een goed gevoel en een natte rug, het was warm !
check
de hele oefening in kaart


circuit
een aantal circuits op Rotterdam

Home