checks
in de cocklip van de HLD

Cessna vliegen

oefenen op Hilversum
voor de checkout

21-22 mei 2009

hld
de ingehuurde Cessna

Een van de DC2000 evenementen van dit jaar is het Cessna vliegen. Wij zijn allemaal opgeleid met Robins en Pipers, maar sinds de club is samengegaan met de Vliegschool Zestienhoven, hebben we een aantal Cessna's voor de deur staan. Het zou toch aardig zijn om daar ook mee te mogen vliegen. Zodoende deze activiteit.
Nu hebben we natuurlijk al een boel vlieguren op de Como Cessna's gemaakt, maar dat is toch weer anders dan hier op het beton met wieltjes. We gaan ons laten uitchecken door Victor onze instructeur voor deze middag.
Vandaag gaan Jos, Peter en ik aan de slag. Evert en Cees gaan een andere dag, en Hans vG heeft dit zelf al lang voor elkaar gekregen.
Eerst hadden we de ANH gereserveerd, maar we kwamen erachter dat daar momenteel geen Touch en Go' s mee gemaakt mogen worden. ( nieuwe cylinders geplaatst ? ) Daarom was het nu aan de PH-HLD om ons te torsen. 4 man van 80+ is nogal wat, maar het kan. We kiezen ook niet het gemakkelijkste veld, Hilversum met zijn grasbanen. We zijn benieuwd.
We hadden uiteraard vooraf het manual doorgenomen, en nog wat briefing gedaan. Om 15.00 uur mocht ik het bal openen en met de volle bak naar Hilversum vliegen. Met een leuk crosswindje deed de Cessna braaf wat ik vroeg en het viel me op hoe gehoorzaam dat ding was. Hij ligt erg stabiel, ondanks de wat turbulente lucht op 1000 voet op de Mike departure, was het toch rustig vliegen. Ook het motor geluid lijkt aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld in de SVQ, de 160 pk Robin.
We vliegen 2300 toeren en komen weldra bij Hilversum aan, waar baan 36 in gebruik is. Het eerste circuit is ietje te ruim waardoor de camping 'onder vuur' komt te liggen, helaas. De landing met flaps valt me 100 % mee en is best zacht. We starten meteen door en ik verbaas me dat dit met een volle bak zo gemakkelijk gaat. Het tweede circuit is beter en de flapless landing gaat wederom prima. We stoppen voor een pilot switch en fuel. Jos is nu aan de beurt. Peter en ik gaan even een broodje eten.
Na drie kwartier is Jos weer terug en stappen we allemaal bij Peter in. We gaan weer volle bak terug, maar niet nadat Peter ook zijn kunstjes heeft laten zien. Na wat bovenwerk met een paar prachtige steile bochten, gaan we weer landen. Ik heb er een videootje van gemaakt, zie maar.
De eerste landing is een beetje hard en de toren vraagt dan ook of het pijn doet. Peter laat zich niet kennen en de volgende landingen zijn gewoon goed!
Hup terug naar Rotterdam. Mike arrival en na Oscar direct final over de VOR. Er hangt een bui half over het veld en Peter moet werken om de kist aan de grond te krijgen op een vriendelijke manier. Het lukt prima en we staan weer terug op de club na een hele leerzame middag. Het was de moeite waard. We zullen zeker meer met dit kistje gaan vliegen.
bui
een buitje bij Rotterdam

hv
het Hilversumse veld


video, oefenen met de Cessna

Home page