P&O
de enige P&O boot die binnen lag...

over de Maasvlakte met de HLR

Samen met de buurman een lokaaltje maken

31 januari 2009

buurman
genieten van het uitzicht
hlr

naar de plaatjes
Prachtig weer, dat zien we graag. Was het begin deze week nog mistig en nevelig, nu is dat allemaal weg en is er wind voor in de plaats gekomen. Prima om te vliegen dus. Gisteren, vrijdag snel nog even een uurtje in de PH-HLR, onze ingehuurde Ecoflyer, geboekt.
De buurman was 'bereid' me te vergezellen, graag natuurlijk. Om half twaalf onderweg naar de club, koud was het wel. We hadden er zin in, en lieten ons het bakkie koffie van Casper lekker smaken. Het was gezellig druk op de club. Iedereen zag het wel zitten kennelijk, dat heb je als de zon schijnt.
We moesten nog even geduld hebben voordat de kist terug kwam, maar we konden op de geplande tijd van het vliegplan netjes vertrekken. Baan 06 was in gebruik, want de wind kwam uit oostelijke richting. Het was een interessant windje, lekker om te oefenen, want het volgende stond in de Metar :
METAR EHRD 311255Z 10017KT 080V140 CAVOK 02/M03 Q1017 TEMPO 10020G30KT=
en dat vinden we leuk, nietwaar. De take off verliep goed, waarbij de gust meteen wel merkbaar werd. Daarom trok ik hem ook wat later los, dus met wat hogere snelheid. Klimmen ging prima met deze Ecoflyer van 135 pk. Voor het einde van de baan hadden we de 400 voet al bereikt en konden we de bocht naar links voor de Hotel departure inzetten. Je komt dan vol in de zuid oostelijke luchtstroming te hangen, dus gaat je bocht aardig platgedrukt worden. Helaas heb ik geen gps plaatje hiervan, omdat het ding kennelijk buiten bereik van de satelieten lag, en niets ontving, jammer maar helaas.
Het wiebelen op 1000 voet viel best wel mee, en we hadden er erg veel schik in. Op de grond had ik mijn buurman al verteld dat het zicht toch wat zou tegenvallen, vanwege het hogedrukgebied met bijbehorende inversie. Je weet wel, die laag die alles tegenhoud wat van de grond wil opstijgen, en dus alle stof en waterdamp verzamelt. Dat levert een lekker heiig plaatje op, jammer voor de foto, maar best te vliegen.
Boven Whiskey ging het links naar de P&O haven en klimmen naar 1500 voet, om nog wat meer rust te krijgen. Vandaar een rondje maasvlakte, waar altijd wel wat te genieten valt. De kranen op de container haven staken prachtig gekleurd af, schitterend gezicht. Dan even naar Hellevoetsluis om nog een paar plaatjes voor mijn kapster te maken, altijd leuk.
Dan tegen de zon in naar de Deltawerken, een lekker stijl bochtje om terug huiswaarts te gaan, en koersje Spijkenisse ingezet.
Boven Spijkenisse zag je de ExxonMobil raffinaderij er prachtig in het zonnetje bij liggen. Alles draaide perfect, geen vlammetjes of rare rookwolkjes, niets van dat alles. Geheel in overeenstemming met het jaaroverzicht dat gister gepubliceerd werd. Een netto winst van 45 miljard dollar !! waarvan 8 in het vierde kwartaal. Prima gedaan jongens. Op die manier blijft mijn pensioen wel in takt...Flink je best blijven doen.
Verder langs de Nieuwe Waterweg terug via de Euromast naar Pappa. Daar moest nog even een holding gedraaid worden, waarna we verder konden op een righthand downwind voor rw 06. Ook altijd leuk te doen. Ondanks het turbulente karakter ging de hele approach van een leie dakje. De landing was een genot. Alle theorie over crosswind en gusts kon ik in de praktijk brengen, en met één standje flaps ging de HLR als een tamme eend op de baan zitten, boterzacht. Waarom krijgt een piloot daar toch altijd zo'n enorm fijn gevoel van....
Terug op de club na ruim een uur vliegen, mooi op tijd om de volgende te plezieren.
Mijn vlieghonger is weer even gestild, maar waarschijnlijk niet voor lang. Donderdag gaan Thijs en ik weer eens proberen om bij donker in Beek te komen. Hopelijk is het weer dan wel goed voor dit tripje.

sluizen
De sluizen staan open, het water komt binnen

cont terminal
de kranen netjes in het gelid

ind haven
hier staat 'mijn' kapsalon

bootje
bootjes kijken.


Home page