maandag / dinsdag / woensdag / donderdag / vrijdag / zaterdag /

vcr
Dit is ons startpunt
Rotterdam Zestienhoven met de vliegclub op de voorgrond.

Budapest 2008

een week stoeien met de elementen

4 aug - 9 aug 2008

totale trip budapest
De hele trip in kaart gebracht
Zo nu en dan maken Marlies en ik samen een wat grotere vliegtrip. Dit jaar hadden we Budapest op het programma staan. Na voorgaande jaren al een bezoekje aan Berlijn en Praag te hebben gebracht, leek ons dit een mooie uitdaging.
De voorbereiding van zo'n trip is uiteraard van essentieel belang, het geeft bovendien rust in de cockpit als alles voorhande is.
Ik had voor iedere leg een appart mapje gemaakt met de meest essentiële dingen erin, zoals kaartjes van de velden inclusief mogelijke uitwijk, navigatie plan, ingevuld voor zover mogelijk, overzicht van de frequenties, FIR gegevens, specifieke veld gegevens, telefoon nrs van de velden en de radio navigatie bakens. Zo dat is even werk maar het werkt perfekt. Geen gezoek en gezeur, we weten allebei wat waar te vinden is. En het heeft prima gewerkt in de praktijk. Geen ruzie in de cockpit, alles onder controle, bijna saai !
Het loont ook de moeite om de laatste Bottlang gegevens te verwerken en te lezen. Dat had ik dus gedaan en tot mijn verbazing kwam ik erachter dat er op Ferihegy geen avgas te krijgen zou zijn tot 31 december dit jaar. Dat voegt weer een dimensie toe aan de route planning en het fuel management. Er zijn ook niet zoveel kleine velden voor ons beschikbaar in Hongarije, dus even puzzelen.
De geplande route is alsvolgt :
maandag vertrek uit Rotterdam, via Siegerland en Bayreuth naar Wels in Oostenrijk. Daar hadden we een hotel gereserveerd.
Dinsdag van Wels naar Vöslau en vandaar rechtstreeks naar Budapest, Ferihegy. In Budapest was het hotel ook reeds gereserveerd, alles via booking.com. Dat had ik nog niet eerder gedaan, maar het werkt perfect. Woensdag en donderdag Budapest bezoeken
Vrijdag weer naar huis via Graz, Salzburg en Friedrichshafen, waar we een hotel hadden gereserveerd. Zaterdag het laatste stukje naar huis via Karlsruhe-Baden, Trier en Rotterdam
Elf legs met een geplande duur van zo'n 17 vlieguren, hetgeen natuurlijk sterk afhankelijk is van de sterkte en richting van de wind.
In eerste instantie had ik de Robin SVQ gepland, maar die heb ik omgewisseld vanwege het ontbreken van een ELT, een Emergency Location Transmitter, welke in Oostenrijk verplicht is. Dus werd het de Piper VSY, ook een favoriete kist met naar ik dacht wel een ELT. Tot een week voor vertrek ik de club eens belde met de vraag of er nog voldoende uren op de VSY zouden zitten voor deze tocht. Zoals je weet moet een kist iedere 50 uur een inspectie en klein onderhoud ondergaan, en daar mag hoogsten 5 uur aan extra bijgevoegd worden door een geauthoriseerd persoon van de club ( Balie) Het bleek dat de VSY veel te krap in de uren zou komen te zitten, dus werd er geswitched naar de SVG, ook een piper maar naar men dacht zonder ELT. Dat risico wilde ik dan wel nemen, Per slot van rekening is een ELT in Nederland pas per 1 februari 2009 verplicht. Alle kisten van de VCR krijgen zo'n ding zeer binnenkort ingebouwd.
De SVG had pas een paar nieuwe cylinders gekregen, zodat er nog ongedoopte inloop olie inzat. We moesten dus als reserve olie even opletten dat we de juiste olie mee zouden neme. Bovendien moest de kist niet na 50 uur, maar al na 25 uur terug voor een beurt. Gelukkig stond er maandag ochtend nog 20 uur tot onze beschikking, he een opluchting.
Nu was bijna alles in orde, enkel het weer nog ! De weerkaarten vertoonden enkele probleempjes. Maandag zou er eerst een storing wegtrekken naar het oosten, om het middaguur zou het dus hier in Rotterdam goed zijn, zie kaartje. Maar aangezien wij ook naar het oosten moesten zouden we dit front wel inhalen. Conclusie : we hoeven niet al te vroeg op te staan, want we kunnen op zijn vroegst rond het middag uur weg. We moeten echter wel voor 20.00 uur lokale tijd in Wels zijn, want daarna is het veld dicht.
Als we dat bereikt hebben ligt de volgende dag weer hetzelfde probleem op de loer, want de storing blijft nu een beetje over Oostenrijk en Hongarije liggen. zie weer kaartje. Het slechte weer zou wel iets verbeteren in de loop van de dag, dat kun je opmaken uit het kaartje voor 20.00 uur, kijk maar. Zo zag het er allemaal zondag avond en maandag ochtend uit. Hoe het werkelijk uitpakt kun je lezen in mijn verhalen die ik per dag gerangschikt heb.

Op deze trip nemen we 'slechts' één camera mee, de kleine Pentax Optio M40, dat scheelt wel wat in kwaliteit, maar ook in gesjouw. kijk en oordeel zelf, volgende keer gaat de 'echte' camera weer mee.

naar de verhalen en plaatjes van
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag


svg
SVG, oud maar zeer betrouwbaar.

phsvg
Dit wordt onze kist voor deze week

parlement
Dat willen we zien in Budapest, al die mooie gebouwen

leeuw
dat is nog eens wat anders dan onze vriendelijke ING leeuw, nietwaar?

W&B SVG
met zijn tweetjes aan boord heb je nooit een probleem met je weight and balance, of niet ?

avgas
hier kun je mooi geld verdienen als je 2,60 terug krijgt voor een liter


Home