thijs
Thijs in volle concentratie voor de start op Beek

IFR naar Beek, EHBK

een uurtje in de wolken

5 februari 2009

svp
De Archer, een luie bak ?

geen plaatjes deze keer


Alweer een tijdje gepland, maar een paar keer gecancelled vanwege het weer, nu dan toch zover dat we naar Beek kunnen in de avond. Dus een IFR ( instrument flight rules) vlucht met de PH-SVP, onze Piper Archer.
Deze keer zou ik de eerste leg doen, naar Beek, en Thijs de terugvlucht naar Rotterdam. Het weer was in de loop van de dag aardig opgeknapt, er was alleen veel bewolking, maar we wilden toch IFR, nietwaar.
Ik diende een vliegplan in voor vertrek om half zeven, met een Inket departure en daarna via de P57 naar Osgos en dan de ILS van EHBK intercepten voor baan 21.
Ik had uitgerekend dat vertrek van baan 06 me 18 minuten zou opleveren in vergelijking met de Inket 1 B vanaf baan 24. Helaas liet de wind dat niet toe, 200/11 en trouwens ook het verkeer op de 24 was er debet aan dat we om kwart voor zeven vanaf baan 24 de lucht in gingen. De verkeersleiding had echter nog wel een voordeeltje in de aanbieding want vertrekkend op runway heading met een klim naar 1000 voet mochten we meteen een linkerbocht draaien direct Inket. Dat was dus bijna net zo goed als starten van de 06.
In de linkerbocht zaten we al meteen in de wolken om er niet eerder uit te komen dan bij Maastricht.
Met de radio erbij en de navigatiebakens had ik mijn handen vol om de kist netjes op koers en hoogte te houden. Het klimmen van de SVP is trouwens met max take off gewicht best een moeizame zaak. Eerst naar Fl 50 en daarna bij Inket doorklimmen naar Fl 70, het level dat we gefiled hadden.
Buiten was niets te zien, ook al omdat de ramen enorm beslagen waren, condens in overvloed.
De vlucht verliep verder uneventful, en vanaf Eindhoven EHN ging het direct Osgos, waarna de ILS werd opgepakt en we bij 2500 voet uit de wolken kwamen. De nadering ging leuk en de landing was met een hupje, niet hard maar de slope in de baan doet je zo weer vliegen als je snelheid aan de hoge kant is.
Op Beek was echt helemaal niets te doen, geen enkele vliegbeweging, en wij waren de enige klant. We hadden gemeld dat we enkel een pilot change zouden doen, dus geen koffie of wat dan ook maar meteen weer terug.
Thijs nam nu het stuur over en kon zo om kwart over acht vanaf baan 21 de lucht in. Ook hier een linkerbocht klimmend naar Fl50 en direct Osgos, dezelfde route terug zoals we gekomen waren.
Het wolkendek begon nu pas bij 3000 voet, dus voor die tijd was het op de achterbank even genieten van het mooie uitzicht.
2gps
twee gpssen die alles registreren

Verder had ik de controle over de twee gpssen zodat ik al de ifr escapades ook nog eens mooi in beeld kreeg. Thijs werd door Cees, onze instructeur goed aan het werk gezet, en de workload was zodoende heftig in deze omstandigheden. Na een uurtje vliegen werden we richting ROT gestuurd waarna we verder naar RR werden gedirigeerd voor de VOR DME approach voor rw 24. Beide ILSsen lagen er namelijk uit dus moesten we het met de DME doen. Met de nieuwe papi van rw 24 in zicht gaat dat wel lukken. En weldra stonden we dan ook weer netjes op het Rotterdamse asfalt.
Om half zeven weg en om half tien weer terug, is dat even een quicky Beek of niet.
We hebben de rest van de avond gespendeerd aan de 'evaluatie'. Het was weer bere gezellig en zo kon het gebeuren dat ik pas om half twee weer thuis was. Van enige tijdwinst was dus niets meer te merken...
Het volgende 'nacht ' doel wordt Luik ( EBLG ). De datum moet nog even geprikt worden.

tripkaart IFR naar Beek
de route, blauw voor Thijs, rood voor mijHome