lining up behind
lining up behind 737

Balen Keiheuvel

met Richard in de PH-NSC
3 juli 2012
Balen met een veel te dure Robin

trip met ries
de hele trip in kaart, zwart is heen en rood is terug

ehse
Seppe vanaf 1500 voet

Op 29 juni was mijn jaarlijkse clubcheck. Op een mooie middag met JŲrgen van der Kaay naar boven om de nodige tests uit te voeren. Dat heb ik met goed gevolg gedaan, zodat ik weer een jaar verder mag. Met diverse landingen op EHRD ook en passant nog wat hoge bochten geoefend, prachtig. Ik had de PH-NSC daarvoor genomen, een ingehuurde Robin Diesel vanwege het feit dat de geliefde SVQ een tijdje uit de running is. Ik was wel verbaasd dat de Hobbs meter, dat is dat klokje waarop je afgerekend wordt aan de balie, wel erg enthousiast tekeer ging, maar allez dat is dan maar zo, ik heb nog steeds het mooie Robin diesel uurtarief in mijn hoofd.
Richard belde me om te vliegen. Nou graag. Op dinsdag 3 juli dan zou het nog mooi weer zijn. Zo gezegd zo gedaan. We reserveren de nu voor mij bekende NSC. Op 3 juli zijn we tegen de middag op de club. Richard heeft eerst geslapen, want heeft nachtdienst gehad, ik had alle plannen voorbereid en alle notams weerberichten etc uitgedraaid. Er kon niets misgaan. Om 13.00 uur lopen we naar buiten en stappen vol enthousiasme in de kist, hoewel Richard bijna in de verkeerde Robin stapte. Nog een beetje duf natuurlijk zo net uit bed. Tanken hoeven we niet er zit nog genoeg in. Richard is op deze vlucht de Pilot Flying, ik mag de radio en navigatie doen. We zijn om 13.23 airborn en vliegen de Romeo departure.
Het valt ons op dat er wat extra klokjes in deze Robin zitten. Kennelijk kun je er ook IFR mee vliegen. Leuk.
We vliegen via Breda, Zundert en Westmalle naar Balen, waar we na een goed half uur aankomen.
Richard zet de Robin heel netjes op het grasveld van EBKH, zie deze video en we zitten in no time op het heerlijke terras. Koffie met Tiramisu, hoe geweldig is dat ! Smullen hoor, Richard denkt aan de calorieŽn en neemt een cola light, jammer voor hem dan.
Na een uurtje stappen we weer op en mag ik de terugweg vliegen.
Mijn route loopt via Zundert, Seppe naar Oud Beijerland over de stad naar het veld. Dat gaat snel als de brandweer met het windje schuin in de kont. Binnen het half uur staan we dan weer op baan 24 en om kwart voor vier op de club. We zien twee agenten die kennelijk op ons staan te wachten. Okee laat maar komen. En inderdaad als we uitstappen komen ze verder en willen alles van mij weten, want ik was de captain toch. Ik moet eerst even blazen. Ja van koffie gaat die meter niet uitslaan, maar gister had ik toch een bruiloft in Kijkduin.... hoe lang zou dat blijven hangen? Ik blaas de longen uit mijn lijf en er verschijnt een mooie "P" Goed zo.
Dan de papieren, brevet, medical, logboek, vliegplan, navigatieplan, kaart, notams, weerbericht, de duvel en zijn ouwe moer. Allemaal goed. Oh ja nog even de papieren van het vliegtuig. Nou die zijn ook goed want die had ik een paar dagen geleden nog gecontroleerd voor mijn clubcheck vlucht. Even de tas pakken.... shit waar is die... kan niet vinden.
stress, stress. De agenten fronsen de wenkbrauwen. het was allemaal zo goed en nu dit. Zo dus jullie hebben zonder de papieren van de kist gevlogen. Als je in belgie controle had gekregen had je grote problemen gehad. Je had niet mogen vertrekken, en minstens 200 euri boete. Oef. Hier valt het mee, want de papieren lagen per slot op nog geen 20 meter in het clubgebouw. Okee geen boete maar volgende keer wel beter opletten he. Ja meneer, dank uwel. Pfffft. We schudden handen en wensen elkaar nog een prettige dag.
Wij gaan een biertje nemen. Dat smaakt. Het was een hele fijne dag, we hebben lekker gevlogen. Morgen regent het pijpestelen.
We gaan het boek invullen. We merken op dat de tacho (hobbs) wel heel enthousiast zijn werk gedaan heeft. Voor 35 minuten vliegen 8 tikken, dat is 48 minuten. Dat vinden we wel wat gortig. Vroeger hadden we de Diamond die dat euvel ook had, daar kregen we uiteindelijk korting op de uurprijs. Maar wat blijkt hier, we schrikken van het uurtarief, onze club heeft deze robin nog eens 20 euri duurder dan onze andere diesel Robins gemaakt. Dat is lekker dan wordt je dus twee keer gepakt. ( als je het uitrekent is het 55 euro teveel betaald door ieder. Bedankt VCR ). Oh ja, je kunt er IFR mee vliegen. Lekker dan, maar dat willen / kunnen we helemaal niet. We worden er niet vrolijk van.
En wat lezen we op de clubsite bij de tarieven :

De onderstaande tarieven zijn alle inclusief B.T.W. en gebaseerd op 'tacho', dat wil zeggen dat de krukas-omwentelingen worden gemeten. Op de grond dus relatief weinig, in de lucht op kruisvermogen normaal en bij hoog-, of vol vermogen veel omwentelingen. Een hele reŽle weerspiegeling van het gebruik van het vliegtuig.
Een aantal toestellen is uitgerust met een 'hobbs' meter, deze meet bij de Vliegclub Rotterdam alleen de zuivere vliegtijd, de tijd dat het vliegtuig echt in de lucht is. Aangezien de tijd dat de motor draait op de grond niet wordt meegeteld, resulteert dit in een relatief hoger tarief dan dat van een vergelijkbaar vliegtuig gebaseerd op tacho.
n.b. Het vergelijken van tarieven is altijd lastig: er zijn ook verenigingen, verhuurbedrijven of scholen, die een uurprijs communiceren gebaseerd op een Hobbs, die gaat lopen bij het aanzetten van de 'master-switch' en pas stopt bij het weer uitzetten daarvan. Dat resulteert dan in een relatief laag en mooi uurtarief, maar betekent wel dat bij een uur echt vliegen, er een rekening volgt van in veel gevallen 75 minuten of meer!

Richard schrijft een email naar het bestuur, ben benieuwd. Een ding weten we wel, deze kist nemen we nooit meer mee !
nsc cockpit
ph-nsc cockpit

circuit rd
circuitjes op Rotterdam tijdens mijn
clubcheck

appr rd
mijn clubcheck op 29 jun 12
Home page