thijs
Thijs in volle concentratie voor de start in Rotterdam

IFR naar Antwerpen

ter lering en vermaak

27 oktober 2008


geen plaatjes deze keer


Thijs en ik hadden afgesproken vandaag eens een avondvlucht te maken, met een instructeur erbij natuurlijk. Even een gevoel van IFR ( Instrument Flight Rules ) opsnuiven. Het doel is Antwerpen, Deurne.
Met de wintertijd is het al om zes uur donker en geeft ons mooi de gelegenheid om even op en neer te vliegen. Ook het weer zat mee, ondanks het voorspelde onweer, en felle buien. Het zag er allemaal erg mooi uit en we konden dus gaan.
Thijs zou naar Antwerpen vliegen en ik terug. De VSY was gereserveerd bij gebrek aan een andere ( betere ) IFR kist. De VSY heeft namelijk maar één VOR instrument en dat is lastig.
Op Rotterdam is baan 24 in gebruik, dus hebben we een Woody 1B departure. Thijs begint om een uur of zes aan deze mooie vlucht en ik mag achterin genieten van het fenomenale zicht op deze mooie heldere avond. Slechts hier en daar hangt een plukje wolken, ertussen is het kraak helder en er is totaal geen turbulentie. Het is dus zitten en genieten. De VSY is volgetankt en met drie man erin is het MTOW bereikt. Dat is te merken aan zijn klimgedrag, het gaat langzaam naar FL 50.
Na een kleine drie kwartier komen we in het Antwerpse bij de luchthaven. De controler op de Toren heeft het kennelijk druk want er is nog meer verkeer. Wij moeten een niet standaard route volgen, maar uiteindelijk komen we toch op final voor RW 29. Nu wil het feit dat er zojuist een kist is opgestegen voor een aantal night VFR circuits. We houden hem in de gaten want over de radio horen we dat hij final moet rapporteren terwijl wij al op final zitten, kan. Maar als de kist op downwind zit zien we de lichten onze richting uitdraaien en hij gaat base vliegen, dat wordt spannend. De Toren maakt een eind aan de onzekerheid en draagt ons een 360 over left op, terwijl we toch al op 600 voet zitten. We verbazen ons dat IFR voor VFR moet wijken, maar we maken wel snel benen want de andere kist is echt niet ver weg. Een interessante ervaring, en dat was ons doel toch voor deze avond, nietwaar.
Thijs betaalt snel even de 40 euro voor de landing en de voortreffelijke ATC begeleiding. En gaan weer terug naar Rotterdam, niet nadat we ons half hebben uitgekleed om de douane te kunnen passeren.
Ik mag nu vliegen. Het is donker op Antwerpen en ik zie de gele lijn maar met moeite. We hebben geen taxie licht, maar enkel een landingslicht, en dat schijnt teveel naar boven. Maar met een lage snelheid komen we via taxieway Bravo bij de holding van RW 29.
Om 20.00 uur gaan we de lucht in en het is nog steeds prachtig weer met formidabel zicht. Echt genieten hoor.
We komen nu wel een paar buien tegen, en zien de neerslag in het licht van de Strobe schitteren. Het is min 5 graden op Flight Level 60 en we houden de ijsvorming in de gaten. Er is geen probleem.
Als we inbound STD vliegen mogen we rechtstreeks naar ROT en daarna krijgen we vectors. Eerst 040 daarna 060 en dan worden we op base gezet ( 330) met 270 om de ILS op te pakken. Het is weer lang geleden , maar het is nog steeds leuk zo´n ILS afvliegen. Leuk is ook dat de wind bovenin uit 280 komt en op de baan uit 180. Dat scheelt wel wat in opsturen, gelukkig is de wind op baanniveau maar heel gering. Terwijl we op final RW24 zitten landt een Fokker 50 van de VLM op RW06, mooi om te zien. Daarna krijgen wij een ´cleared to land´. Met één standje flaps loopt de snelheid er boven de baan mooi uit en de landing is ook mooi zacht. Een leuke avond zit er weer op. Een welverdiend wijntje wordt door Casper perfect verzorgd, evenals de maaltijd die we voorafgaand aan de vlucht nog even genuttigd hebben.
We besluiten een volgende keer naar Maastricht te gaan. Nog even bepalen wanneer precies.


tripkaart 27 10 08
de route, Zwart voor Thijs, rood voor mij


Home