trip
het tripje in kaart, rood is heen, blauw is terug
trip
het tripje in kaart, rood is heen, blauw is terug

Ameland in April

zomer met een koel windje
18 april 2011

ctr
in de CTR

circuit
circuit op Rotterdam

er zijn geen extra plaatjes deze keer

Het voorjaarsweer is werkelijk formidabel en dwingt ons gewoon om de lucht in te gaan. Maandag 18 april, mijn verjaardag ten spijt gaan we naar Ameland we hebben er heel veel zin in. Deze week staat er toch wel wat op de rol, na vandaag woensdag nog een lokaaltje met de SVQ en donderdag ga ik met Thijs een tripje buitenland maken, ook in de SVQ.
Vandaag heb ik de PH-SVP uitgekozen, onze 180 pk sterke Piper Archer
Mijn zus is een lang weekend bij ons en die gaat uiteraard mee. We hebben een drukke dag, eerst sporten, marlies naar de sportschool, en ik mijn standaard rondje door de polder hardlopen. Dan met de hond van de buurman naar de trimsalon in Tinte, en een uurtje later weer ophalen. Na het warme bad voor de spieren en een lekker ontbijt is het tijd om naar de club te gaan. De flightplannen voor heen en terug heb ik thuis al gemaakt en via de computer gefiled. Het navigatieplan helemaal doorgerekend, de weight en balance uitgerekend en de Notams uitgedraaid en uiteraard bestudeerd. De route is op de kaart ingetekend. Voor dit ritje kan het ook zonder maar volgens de wet moet het en je kunt controle krijgen, dus even de oefening met plezier gemaakt en netjes afgewerkt. Alles in de tas en gaan.
Op de club is het gezellig druk, iedereen vindt het mooi weer natuurlijk. De kisten zijn goed bezet, mooi voor de club.
Onze SVP is mooi op tijd terug en ik hoef niet te tanken, er zit nog voor meer dan 4 uur in, wij hebben zo'n 2,5 uur nodig allemaal netjes uitgerekend.
Het starten van de kist is nog even spannend, er waren al problemen met de accu vanmorgen en nu slaat hij maar net aan de accu draaide de propellor nauwelijks een keer rond. Gelukkig pikte de motor direkt op. Hoe zal dat straks op Ameland gaan ?
Mooi volgens het vliegplan hangen we in de lucht omn half twee. RunWay 06 en Mike departure. Klimmen naar 1000 voet en we zien meteen het effect van het hoge druk gebied, hei´g, maar wel mooi. Vanmorgen toen ik door de polder liep was er gelukkig geen wind, nu wel een beetje felle wind die ruim varieerde van richting. Het effect op 1000 voet is turbulentie en dat duurt tot voorbij Lelystad, waar we onder de Schiphol TMA uitkomen en meteen naar 2000+ voet klimmen, dat is een stuk rustiger. Het zicht neemt steeds meer af, hoe noordelijker we komen. Bij Harlingen gaan we in de corridor vliegen, hoewel dat niet perse hoeft op onze vlieghoogte van 2000 voet. Boven de Waddenzee is het zicht heel matig en we zien korte tijd geen vaste land meer. Koers houden en rechthouden dat is het middel. Het eiland komt echt wel opdoemen hoor, en jawel, Ameland komt in beeld.
Het klaart meteen op bij het eiland, en we mogen via een direct Lefthand Baseleg naar de baan, RW 09. De graslanding verloopt, ook volgens de passagiers zeer zacht, dat maakt een tevreden mens.
De ontvangst is allerhartelijkst en we voelen meteen de vakantiesfeer. We lopen naar Ballum en zetten ons in de zon uit de wind op een terras. Heerlijke koffie met een uitgebreide boeren uitsmijter laten we serveren, dat is weer genieten hoor.
Bij Nobel is er ook nog een leuk museum met oude spullen, zoals auto's en winkelinboedels, etc. We hebben helaas niet de tijd om er eens even goed tijd aan te besteden, volgende keer trekken we er meer tijd voor uit.
We moeten weer terug, wat gaat de tijd snel. We speculeren over het starten. Zou het lukken of moeten we een nachtje overblijven. Tot onze verbazing draait de startmotor als een tierelier en de motor heeft dus meteen zin om mee te doen, alles draait ! Om half vijf hangen we weer en zien nog van boven af de SVN binnen komen, leuk.
De nevel wordt allengs weer minder en we vliegen ditmaal via de westkant van het ijselmeer naar het zuiden, via Pampus. We komen niets bijzonders tegen, alles werkt prima.
We komen bij Mike aan met de SVQ zo'n 2 mijl voor ons. Wij moeten op downwind nog een 360 maken omdat er een Fokker tussendoor moet opstijgen, daarna mogen wij op baan 06. De landing verloopt niet naat wens, de Yoke gaat niet erg soepel en bij de flare moet ik hem over een punt heen trekken waardoor de neus in een te hoge stand komt, dus gas erbij, beetje drukken en landen, niet mooi om te zien, wel zacht op de baan gezet. Maar dat geeft geen fijn gevoel, die yoke heeft wat speling en gaat gewoon te zwaar, geef mij maar de stick van een Robin.
Het biertje op de club smaakte overheerlijk, wat een leven !

muiden
Muiden met het Slot

ga
niet druk op Ameland airport

hazy
Hei´g Ameland

crew
broer en zus...

ehal
het veld op Ameland


Home page